Canada Alberta Calgary

Calgary

De Canadese stad Calgary ligt ten oosten van de Rocky Mountains in de provincie Alberta. De skyline van Calgary doet niet onder voor die van andere grote Canadese steden als Vancouver en Montreal. Het is dan ook moeilijk te bedenken dat hier een paar eeuwen geleden voornamelijk indianen op sobere wijze leefden. Sinds de negentiende eeuw is de plaats zich snel gaan ontwikkelen. Met name dankzij de aanleg van de Canadian Pacific Railway, is dit in een sneltreinvaart gegaan. De handel kreeg hierdoor veel meer mogelijkheden, waardoor de eens kleine ‘cowtown’ langzaam uitgroeide tot een bloeiende stad.

Tegenwoordig is nog altijd veel van deze oude cultuur bewaard gebleven. Festivals als de Calgary Stampede werken hier goed aan mee. Maar ook openluchtmusea als Heritage Park Historical Village dragen er een flinke bijdrage aan mee. De binnenstad van Calgary bestaat uit een aantal grote wijken met ieder een eigen karakter. Downtown West End, Downtown East Village, Downtown Commercial Core zijn gevuld met moderne hoge gebouwen met daarin kantoren, winkels, historische gebouwen aan Stephen Avenue en andere grote en kleien ondernemers. In Chinatown tref je vooral Aziatische ondernemers met eigen winkels, restaurants en culturele vestigingen. In de noordelijk gelegen wijk Eau Claire tref je vooral speciaalzaken, goede restaurants en het immer geliefde Eau Claire Park en Prince’s Island Park aan de Bow River.

Als multiculturele stad is Calgary lekker gevarieerd in zowel het aanbod van verschillende keukens, als kunst, als met zijn inwoners. Iets wat de sfeer van de stad zeker ten goede komt.

Top 10 bezienswaardigheden van Calgary

1

Heritage Park Historical Village

Het historische openluchtmuseum van Calgary schetst een duidelijk beeld over hoe het hier jaren geleden aan toe ging. Het ruim vijftig hectare tellende Heritage Park Historical Village is gevuld met een aantal originele woningen en gebouwen. En een aantal zijn hier een reconstructie van. Het historische park is gebaseerd op het leven tussen 1860 en 1950. Om het leven uit die tijd nog meer te benadrukken, zijn er ook medewerkers verkleed in de typische klederdracht uit die tijd. In het Gasoline Alley Museum kun je tevens allerlei antieke voertuigen bewonderen.

2

Calgary Stampede

Hét jaarlijkse festival van Calgary is onbetwist het rodeo-festival Calgary Stampede. Elk jaar staat deze Canadese stad omstreeks juli in het teken van de cowboy lifestyle. Zo worden er rodeo wedstrijden georganiseerd, is er een heuse parade en kun je genieten van allerlei shows en muziek festiviteiten. Traditioneel gezien zijn de meeste bezoekers uitgedost als ware cowboys uit het wilde westen. Het doel van de Calgary Stampede is het hooghouden van western cultuur, het vieren van het erfgoed en om de saamhorigheid te benadrukken. Een succesvolle formule zorgt jaar in jaar uit dat Stampede Park tijdens de tiendaagse Calgary Stampede door miljoenen mensen bezocht wordt.

3

Prince's Island Park

Als stedelijk park trekt Prince’s Island Park dagelijks vele bezoekers. Zowel tijdens de zomer als in de winter wordt het park namelijk veelvuldig bezocht door de inwoners en bezoekers van de stad Calgary. Prince’s Island Park telt ongeveer twintig hectaren en is middels bruggen verbonden met de stad.

Verschillende keren per jaar worden er in Prince’s Island Park evenementen en festivals georganiseerd. Het bekendste en het meest bezocht is de Calgary Folk Music Festival in juli. De line-up van artiesten is elk jaar weer anders samengesteld. Jong en oud kunnen hier genieten van goede muziek, lekker eten, boeiende workshops en een sfeervolle ambiance.

Gelukkig is het niet altijd zo druk in Prince’s Island Park. Doorgaans tref je er wandelaars, hardlopers, skaters, families die er picknicken of de speeltuinen bezoeken en andere personen die de omgeving van het park graag opzoeken.

4

Calgary Tower

De Calgary Tower is een vrijstaande observatietoren van 190,8 meter in het centrum van Calgary. De toren, die oorspronkelijk Husky Tower heette, werd ontworpen als een joint venture tussen Marathon Realty Company Limited en Husky Oil als onderdeel van een stadsvernieuwingsplan en om het honderdjarig bestaan van Canada in 1967 te vieren. Hij werd op 30 juni 1968 voor het publiek geopend als het hoogste bouwwerk in Calgary en het hoogste in Canada buiten Toronto. In 1971 werd het omgedoopt tot de Calgary Tower.

De Calgary Tower heeft een draaiend restaurant, Sky 360, dat ronddraait om de klanten een prachtig uitzicht op het centrum van Calgary te bieden. Het restaurant draait overdag om de 45 minuten en ’s avonds om de 60 minuten. Op 160 meter boven de straten beneden biedt het Observation Deck een uniek perspectief op Calgary.

5

Baitun Nur moskee

De Ahmadiyya moslimgemeenschap in Calgary heeft sinds 2008 een eigen gebedshuis aan de 54th Avenue NE. De ‘Baitun Nur mosque’ is een moskee waar gemakkelijk een paar duizend mensen een dienst bij kunnen wonen. Het is één van de grootste moskeeën van Noord-Amerika. Het Islamitische ontwerp is afkomstig van Manu Chugh Architects. De stalen koepel en de minaret zijn opvallend binnen de bestaande architectuur van de stad Calgary.

In de Baitun Nur moskee zijn rondleidingen te volgen, die je langs verschillende ruimtes van de moskee leiden. Met name de gebedsruimte die gesierd wordt middels een megagrote kroonluchter is indrukwekkend te noemen.

6

Hangar Flight Museum

Vliegtuigspotters of andere liefhebbers van vliegtuigen mogen het Hangar Flight Museum van Calgary eigenlijk niet overslaan. Dit museum is namelijk onderdeel van de luchthaven Calgary International Airport. Vanaf de oprichting in 1975 heeft het Hangar Flight Museum een alsmaar groter groeiende collectie weten te verzamelen. Nu vandaag zijn er op de plek waar voorheen vliegtrainingen werden gegeven, een aantal bijzondere vliegtuigen te ontdekken. Zo zijn er een aantal gevechtsvliegtuigen te bewonderen, waaronder een NAVO-jet Avro Canada CF-100 Canuck en een aantal schaalmodellen.

Tot het jaar 2016 heette dit museum het Aero Space Museum Association of Calgary. Na een grootscheepse renovatie hebben ze de naam van het museum gewijzigd.

7

Calgary Zoo

Ten oosten van het centrum van Calgary in het stadsdeel Bridgeland, bevindt zich de Calgary Zoo. Deze dierentuin opende in 1929 haar deuren voor het grote publiek en heeft sindsdien meerdere onderscheidingen in ontvangst mogen nemen. De Calgary Zoo heeft bijvoorbeeld een historisch park met daarin dinosaurussen, een zuidpool beleving met speelse pinguïns en botanische tuinen. Maar natuurlijk is er nog veel meer te ontdekken, want ook reptielen, beren, wolven, giraffen en tijgers zijn hier geen onbekende bewoners.

8

Fort Calgary

Omstreeks 1875 werd Fort Calgary gebouwd in opdracht van de regerende orde. Het fort was bedoeld om Whisky handelaren op afstand te houden en orde te scheppen. De eerste naam Fort Brisebois is dan ook afgeleid van de uitvoerende politieofficier Éphrem-A. Brisebois. In 1878, vlak voor zijn aftreden, werd de huidige naam toegepast. Fort Calgary ligt op een strategische plaats aan de rivieren Bow en Elbow. Sinds 1978 zijn de deuren van Fort Calgary geopend als museum. Je kunt er nu met eigen ogen meer dan 100 jaar geschiedenis bekijken.

9

WinSport's Canada Olympic Park

Zowel in de zomer als tijdens de wintermaanden is WinSport’s Canada Olympic Park een druk bezocht park. Oorspronkelijk werd het park opgericht voor de Olympische Winterspelen van 1988. Je kunt er nu allerlei uitdagingen beproeven, zoals klauteren tegen klimwanden, tokkelen, midgetgolfen, mountainbiken en karten. Wanneer er voldoende sneeuw ligt, kun je er eveneens snowboarden, skiën, schaatsen en bobsleeën.

10

Glenbow Museum

Het kunsthistorische Glenbow Museum is te vinden aan de 9th Avenue in Calgary. Dit museum heeft een uitgebreide collectie waarin het leven tijdens de negentiende eeuw in Alberta centraal staat. Denk hierbij aan de indianenstammen die er destijds leefden, de cultuur binnen deze regio en de natuurlijke rijkdommen. Daarnaast worden de onderwerpen kunst en cultuur op meerdere manieren tentoongesteld. Tegenwoordig zijn er wisselende exposities die een nieuw licht hierover laten schijnen. Het Glenbow Museum is zeker een inspirerend en afwisselend museum en bovenal een aanwinst voor de stad Calgary.

Betaalbaar overnachten in Calgary

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Calgary? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Calgary.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Calgary.

Meer informatie over Calgary