Canada Alberta Edmonton

Edmonton

Ten noorden van de stad Calgary en ten oosten van de Rocky Mountains ligt de bruisende stad Edmonton. De skyline van de stad wordt gedomineerd door hoge torens en opmerkelijke gebouwen als de Muttart Conservatroy met de glazen piramides. En zo zijn er in Edmonton wel meer opmerkelijke bouwwerken te bespeuren. Denk maar eens aan de enorme West Edmonton Mall. Dagelijks gaan hier meer dan twintigduizend werknemers aan de slag. Edmonton is ook een universiteitsstad. De campus van de University of Alberta telt ruim negentig gebouwen. En meerdere keren per jaar worden er allerlei feestelijke evenementen in Edmonton georganiseerd. Denk hierbij aan Edmonton International Jazz Festival, Edmonton International Street Performers Festival en het Edmonton Fringe Festival. Het wordt niet voor niets ‘The Festival City’ of Canada genoemd.

Maar er is nog veel meer. De stad heeft een aantal interessante musea, sfeervolle theaters, uitmuntende restaurants, leuke markten als de Old Strathcona Farmer’s Market en een dierentuin, de Edmonton Valley Zoo. Qua entertainment, winkelplezier, educatie, kunst en cultuur hoef je je geen dag te vervelen in Edmonton.

Top 10 bezienswaardigheden van Edmonton

1

West Edmonton Mall

In Edmonton bevindt zich één van de grootste winkelcentra van Noord-Amerika. De West Edmonton Mall telt namelijk meer dan achthonderd winkels met uiteenlopende koopwaar. Het overdekte en drie verdiepingen tellende winkelcentrum van Edmonton opende in september 1981 haar deuren en is sindsdien nog een aantal keren uitgebreid.

Tegenwoordig is de West Edmonton Mall veel meer dan een winkelcentrum. Behalve winkelen kun je er ook naar het casino, het waterpark, schaatsen, naar het theater, overnachten in één van de hotels of een dagje doorbrengen in attractiepark Galaxyland. De West Edmonton Mall is blijkbaar van alle markten thuis.

2

Fort Edmonton Park

Het Fort Edmonton Park ligt niet ver van de North Saskatchewan River. Menig toerist bezoekt het park om een goed beeld te krijgen van de geschiedenis van Canada en in het bijzonder de regio Edmonton. De geschiedenis gaat ongeveer honderd jaar terug in de tijd. Je kunt een kijkje nemen in het fort, een bezoek brengen aan een boerderij, op de foto gaan met één van de gekostumeerde werknemers of je laten vervoeren met een ouderwetse stoomtrein uit 1919 of per koets.

3

Royal Alberta Museum

Het natuurhistorische Royal Alberta Museum is met de permanente collectie onderverdeeld in drie galerijen: Wild Alberta, Syncrude Gallery of Aboriginal Culture en Natural History of Alberta. Maar er zijn ook regelmatig wisselende exposities te bewonderen. Het Royal Alberta Museum werd omstreeks 1967 opgericht met de hulp van Raymond O. Harrison.

Het Royal Alberta Museum is nog altijd groeiende en voert verschillende onderzoeken uit met betrekking tot cultuur, wetenschap en die van zoogdieren, planten en geologie.

4

Elk Island

Ten oosten van Edmonton ligt het nationale park Elk Island. Dit niet al te grote natuurpark is geliefd om de vele bizons die er verblijven, de graslanden en bosrijke omgeving. Daarnaast wordt Elk Island graag bezocht door tweehonderdvijftig verschillende vogelsoorten, elanden, bevers en coyotes.

Nationaal park Elk Island leent zich bij uitstek voor afwisselende wandeltochten, om te klimmen, kanoën, en om te kamperen in de vrije natuur. Picknicken kun je op verschillende plaatsen, maar bij voorkeur aan het prachtige Astotin Lake.

5

Muttart Conservatory

De botanische tuinen van de Muttart Conservatory in de Edmonton River Valley, zijn zeker noemenswaardig. De Muttart Conservatory is opgericht dankzij de inzet van het filantropen koppel Merrill en Gladys Muttart en hun foundation. De prachtige glazen piramides zijn een ontwerp van Peter Hemingway, een Britse architect. In deze piramides worden allerlei planten- en bloemensoorten onder de beste condities verzorgt. Zeer regelmatig worden er shows, workshops en live muziekconcerten georganiseerd waarmee men natuur en kunst probeert samen te brengen.

6

Art Gallery of Alberta

Een indrukwekkend stukje architectuur vind je aan de Sir Winston Churchill Square in Edmonton. Behalve de Edmonton City Hall bevindt zich hier namelijk ook de Art Gallery of Alberta. De inmiddels overleden Amerikaanse architect Randall Stout heeft zaken als licht, schaduw, natuur en dynamiek op unieke wijze weten samen te brengen. In de Art Gallery of Alberta (AGA) kun je meer dan zesduizend werken bewonderen van kunstenaars als Wil Murray, Christian Marclay, William Henry Fox Talbot en Lyndal Osborne.

7

Alberta Aviation Museum

In de hangars aan de Kingsway Avenue is het Alberta Aviation Museum gevestigd. Het museum is gevestigd in hangars die vroeger dienst deden als militaire trainingsruimte voor vliegeniers uit de Verenigde Staten, Canada, New Zeeland en Australië. Deze trainingsruimte stond beter bekend als ‘British Commonwealth Air Training Plan’. Tegenwoordig kun je er als bezoeker genieten van allerlei oude gevechtsvliegtuigen en ze van heel dichtbij bewonderen.

8

Edmonton City Hall

Het gemeentelijk stadsbestuur van Edmonton vertoeft aan de Sir Winston Churchill Square in de Edmonton City Hall. Het opmerkelijke gebouw is een creatie van de Canadese architect Gene Dub. Het bouwproject werd gestart in 1990 en vervolgens twee jaar later afgerond. De Edmonton City Hall bestaat uit twee piramides die gemaakt zijn van staal en glas. Ook is er een toren met meer dan twintig beiaardklokken. Voor de liefhebbers zijn er rondleidingen met gids te boeken.

9

Galaxyland

Amusementspark Galaxyland is officieel onderdeel van het winkelcentrum West Edmonton Mall. Galaxyland werd in 1985 gebouwd en droeg destijds de naam Fantasyland. Helaas is deze naam verloren geraakt tijdens een rechtszaak met Walt Disney Company, die deze naam blijkbaar had geregistreerd. Tien jaar na het openen van de deuren, werd de naam veranderd in Galaxyland. Het amusementspark van Edmonton is geschikt voor jong en oud. Je kunt er genieten van allerlei snelle en minder snelle attracties. De indoor-achtbaan Mindbender is de populairste achtbaan is.

10

World Waterpark

Een ander leuk park in Edmonton is eveneens in de beroemde West Edmonton Mall gelegen. World Waterpark is een spetterend waterpak met allerlei glijbanen, stroomversnellingen en een heuse Tsunami surf simulator. De temperatuur onder het glazendak is altijd tropisch te noemen. Ook voor de allerkleinsten is het hier genieten. Je kunt er zelfs aparte privé ruimtes boeken waar je je terug kunt trekken uit de drukte.

Betaalbaar overnachten in Edmonton

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Edmonton? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Edmonton .

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Edmonton.

Meer informatie over Edmonton