China

China is een wereldmacht die het grootste aantal inwoners ter wereld heeft. Het op een na grootste land van Azië is een bijzondere vakantiebestemming. De Chinese cultuur is op sommige punten zo anders dan wat we in Europa gewend zijn, dat een vakantie in China een grote ontdekkingsreis wordt. Het maakt daarbij weinig uit of je een rondreis maakt of dat je je bezoek beperkt tot een van de grote steden zoals Beijing (Peking), Shanghai of Hongkong. De mix van authentieke elementen en recente stadsuitbreidingen zorgen ervoor dat vrijwel iedere Chinese stad barst van de contrasten. Tempels worden omgeven door wolkenkrabbers en traditionele markten krijgen steeds vaker moderne winkelcentra als buur.

De diversiteit van de steden zijn eveneens van toepassing in het landschap en het klimaat. Berggebieden, het Tibetaans Hoogland, de Chinese laaglanden, de Taklamakanwoestijn en de vele rivieren zijn prachtige voorbeelden van het natuurschoon in China. En ook de Chinese cultuur en tradities hebben een behoorlijke aantrekkingskracht op toeristen. De vele tempels en religieuze gebruiken uit allerlei religies zijn een veel voorkomend item tijdens de dagelijkse uitstapjes. Helaas moeten er vaak keuzes gemaakt worden. Het land is zo immens groot, waardoor je er vaak niet aan ontkomt om een duidelijke planning te maken. Een top 10 van China is dan wel zo handig om kunnen raadplegen.

Top 10 bezienswaardigheden van China

1

Chinese Muur

Al tijdens de zevende eeuw werd in China een militaire verdedigingsmuur gebouwd die we tegenwoordig de Chinese Muur noemen. De huidige muur die door beboste heuvels loopt, heeft echter ook delen die veel ouder zijn. De eerste keizer Qin Shi Huang gaf hiertoe de opdracht. Door de eeuwen heen is er veel bijgebouwd en herbouwd, met name tijdens de Ming Dynasty en later de Qin Dynastie. Als onderdeel van de zeven wereldwonderen maakt de Chinese Muur sinds 1987 deel uit van UNESCO’s werelderfgoederen. De Chinese Muur telt meerdere poorten, uitkijkposten, forten als het Shanhaiguan fort bij de Golf van Bohai en lange wandelpaden.

Oorspronkelijk bestaat de verdedigingsmuur uit ongeveer twintig-duizend kilometer. Helaas is een deel hiervan ook verloren geraakt. Het deel wat je als toerist kunt bewandelen ligt niet ver van Beijing bij de plaats Badaling. Hier is het tevens mogelijk om per kabelbaan af te reizen. Je kunt er ook voor kiezen om het ongeveer tien kilometer tellende en minder drukke onderdeel tussen Jinshaling en Simatai bezoeken. Mutianyu is één van de populairste stukken van de Muur.

2

Terracottaleger bij Xi'an

De grootse leider Qin Shi Huangdi heeft een zeer bijzondere laatste rustplaats gekregen in China. Het mausoleum van keizer Qin Shi Huangdi werd gebouwd tussen de heuvels in de omgeving van Xi’an (Xianyan). Het bestond uit tempels, paleizen en onwijs veel grafgeschenken. Eén van de indrukwekkendste en opvallende geschenken is het terracottaleger wat honderden jaren onder een dikke laag zand heeft gelegen. Sinds 1974 werden de duizenden sculpturen van soldaten en paarden blootgelegd. Een zeer bijzonder deel uit de geschiedenis is hiermee vrijgekomen.

3

Verboden Stad

De Ming en Qin dynastie hebben heel wat waardevolle archeologische bevindingen achtergelaten in China. De Verboden Stad, wat gelegen is in de stad Beijing, bestaat uit verschillende paleizen, paviljoenen en tempels die samen een kleine stad vormen. In het binnenhof verbleef de regerende keizer en in het buitenhof zijn hofhouding. De Verboden Stad is tegenwoordig een echte toeristische trekpleister. De centraal gelegen ‘Hall of Supreme Harmony’ is het grootste houten bouwwerk in de Verboden Stad. In het nationale Palace Museum Gugong wat eveneens hier is gevestigd, kun je allerlei details uit de Ming en Qin dynastie bewonderen. De collectie bestaat uit uiteenlopende voorwerpen zoals kunst, sculpturen, meubels en serviezen.

4

Hongkong

De levendige en bruisende stad Hong Kong is een paradijs voor liefhebbers van moderne architectuur, uitbundige neonreclames, hippe uitgaansgelegenheden en grootse winkelcentra. Een andere kant van Hong Kong is de soms overweldigende natuur, de vele stranden, eilanden zoals Lantau en het heerlijke eten.

Hoewel de stad vele wolkenkrabbers heeft, ligt het hoogste punt ‘the Peak’ van Hong Kong op 552 meter bij Victoria Peak. Het uitzicht hiervandaan is zeker de moeite waard. Andere bezienswaardigheden van Hong Kong zijn: Nathan Road in Kowloon, Harbour City, Ocean Park, Big Buddha bij het Po Lin klooster, het strand bij Repulse Bay en Temple Street Market.

5

Pingyao

In de provincie Shanxi ligt de omwalde stad Pingyao. De stad werd tijdens de Ming dynastie ommuurd en beleefden bloeiende tijden in de handel. Pingyao is voor lange tijd ook het financiële centrum van China geweest. De lange geschiedenis van de stad is uitzonderlijk goed bewaard gebleven binnen de omheinde stadsmuren. Je kunt er genieten van Chinese architectuur van tussen de veertiende eeuw en twintigste eeuw. Het centrum van Pingyao bestaat uit tempels, winkels, straten, stadsmuren en woningen.

6

Datong

De deels in etages opgebouwde stad Datong is te vinden in de provincie Shanxi. Het meest opvallende bouwwerk van de stad is de Xuankong Temple. Deze tempel hangt als het ware tegen de berg Mount Heng. ‘The Hanging Temple’, zoals de Xuankong Temple ook wel wordt genoemd, is de enige tempel ter wereld waar drie religies worden gepraktiseerd, namelijk het boeddhisme, taoïsme en het confucianisme. Andere bijzondere bezienswaardigheden van de stad Datong zijn: de Huayan en Shanhua Temple, de boeddhistische grotten van Yungang en de Nine-Dragon Wall.

7

Zhangjiajie National Forest Park

In de noordelijke provincie Hunan, bevindt zich het spectaculaire Zhangjiajie National Forest Park. Spectaculair zijn in het bijzonder de vele puntige rotsformaties die zich er door de jaren heen hebben gevormd. Daarnaast is dit eerste nationale park van China ook erg geliefd om de glazen brug en de kolom ‘Avatar Hallelujah Mountain’ wat in het Wulinguan gedeelte ligt. De naam werd verkregen door de film Avatar, waar de berg ter inspiratie werd gebruikt.

8

Shanghai

De miljoenenstad Shanghai is uitgegroeid tot een van de leukste en bestbezochte steden van China. De skyline van de metropool Shanghai prijkt op menig foto van toerist die de stad bezoeken. Dit stadsdeel wordt ook aangeduid als Pudong. Als grootste stad van China heeft deze plek ook heel wat bezienswaardigheden te bieden. Denk hierbij aan de verbluffend mooie architectuur waaronder de Oriental Pearl Tower en het Shanghai Museum.

Bezienswaardigheden zoals Yu Garden, China Art Museum, Xintiandi district, Shanghai Grand Theatre, Shanghai Disneyland, Shanghai Natural History Museum, Shanghai City Hall en festivals als het Shanghai International Fashion Culture Festival zijn een bezoekje meer dan waard.

9

Huangshan

De bergketen Huáng Shān is gelegen in de oostelijke provincie Anhui. Het berggebied Huangshan telt zo’n tweeënzeventig bergpieken, waarvan er enkele zich regelmatig in de wolken bevinden. Als onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO heeft de bergketen geen gebrek aan bezoekers. Het merendeel raakt behoorlijk geïmponeerd van het prachtige landschap, de diepe kloven en de vele uitzichten. De bekende Ying Ke Pine bomen zorgen voor een compleet Chinees plaatje. Wanneer je conditie het toelaat, kun je verschillende wandelpaden volgen. Anders is het ook mogelijk om gebruik te maken van de Taiping kabelbaan.

10

Taishan

De heilige berg Taishan in het oosten van China, is erg belangrijk binnen het taoïsme. Als één van de vijf heilige bergen binnen dit geloof, is de Taishan vooral van belang voor ceremoniële activiteiten die betrekking hebben op de zonsopgang, vernieuwing en geboorte. Al vele eeuwen worden hier offers gebracht. Om de top ‘Jade Emperor’ te bereiken van de Taishan berg, dien je in goede conditie te zijn. De tocht van ruim negen kilometer gaat via een behoorlijk steile trap naar boven. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om even uit te rusten. Je passeert er meerdere kiosken, monumenten, tempels zoals de Dai Temple en ruïnes.

Rondreis door China

China is een land dat zich uitstekend leent voor een rondreis. Er is zoveel te zien en te doen dat een vakantie op één plek eigenlijk zonde is als je de tijd en het budget hebt om een rondreis door China te maken. De meeste rondreizen brengen je langs de belangrijkste bezienswaardigheden, waardoor jouw China vakantie een onvergetelijke belevenis wordt.

China-rondreizen bij ANWB Reizen

Top 10's van plaatsen in China

Meer informatie over China