Estland Tallinn

Tallinn

Tallinn is de hoofdstad van Estland. Het leukste van deze stad is om te zien hoe oud en nieuw prima samen gaan. In het oude deel zijn veel historische bezienswaardigheden te vinden, die hun oorsprong hoofdzakelijk vinden in de middeleeuwen. Tallinn heeft toen als Hanzestad gouden tijden meegemaakt. De afgelopen twee eeuwen hebben de Russen veel invloed gehad op het uiterlijk van de stad. De typisch Russische architectuur zoals die van de Alexander Nevski Kathedraal trekt van veel mensen de aandacht. De ligging op de Domberg zorgt dat deze kathedraal een letterlijk hoogtepunt vormt binnen de oude stad. In het nieuwere deel van de stad staan juist hippe en moderne gebouwen waarvan sommige van spiegelend glas. Door de harmonie van tradities en het hedendaagse leven is Tallinn een bijzondere bestemming voor jong en oud.

Wat kun je allemaal zien en doen als je een stedentrip naar Tallinn maakt? Onze top 10 bezienswaardigheden van Tallinn geeft een aardig beeld van wat je in Tallinn kunt ontdekken.

Top 10 bezienswaardigheden van Tallinn

1

Vanalinn

Het historische deel van Tallinn staat bekend onder de naam Vanalinn. Deze oude binnenstad is door middel van stadsmuren gescheiden van de rest van de stad. Het gebied behoort tot de best bewaarde middeleeuwse steden uit het noorden van Europa. De oude gebouwen zijn door de jaren heen gelukkig goed bewaard gebleven. De St. Olav’s kerk met zijn 124 meter hoge toren staat nog altijd symbool voor de stad.

In de bovenstad ‘Toompea’ met zijn Toompea kasteel is de stad Tallinn ontstaan. Vanaf hier kun je een mooie wandeling beginnen via de fabelachtige straten Pikk jalg en Lühike jalg, waarna je eindigt op het mooie Raekoja Plats (Raadhuisplein).

2

Alexander Nevski Kathedraal

De Alexander Nevski Kathedraal is een van de mooiste gebouwen van Tallinn. Deze orthodoxe kathedraal staat in het oude deel van de stad. De invloeden van de Russische bouwstijl zijn duidelijk terug te vinden in gebouw. Het werd dan ook gebouwd tussen 1894 en 1900, toen Estland onderdeel was van het Russische rijk. Het interieur is rijkelijk gevuld met iconen en mozaïeken.

De goed onderhouden kathedraal is een van de meest monumentale voorbeelden van orthodoxe sacrale architectuur in Tallinn. In de kerktorens bevindt zich het krachtigste ensemble kerkklokken van Tallinn. Het bestaat uit 11 klokken, waaronder de grootste klok van Tallinn, die 15 ton weegt. Carillons van het hele ensemble zijn vóór de diensten te horen.

3

Kadriorgpaleis

Het Kadriorgpaleis werd opgericht door de Russische tsaar Peter I in 1718. Het paleis kreeg de naam Kadriorg (Katharinenthal in het Duits) ter ere van zijn vrouw Catharina I. Het door de Italiaanse architect Nicola Michetti ontworpen paleis met zijn prachtige hoofdzaal is een van de mooiste voorbeelden van barokarchitectuur in Estland en in heel Noord-Europa. Het prachtige Romaanse barokke paleis wordt omgeven door een tuin met fonteinen, hagen en bloemperken, naar het voorbeeld van Versailles.

In het paleis is het Kadriorg Kunstmuseum gevestigd, waar de collectie buitenlandse kunst van het Estse Kunstmuseum wordt tentoongesteld. Je kunt hier West-Europese en Russische kunst van de zestiende tot de twintigste eeuw bewonderen.

4

KGB Museum

Het in 1972 gebouwde Viru-hotel was de plek waar buitenlandse gasten tijdens het Sovjet-tijdperk overnachtten, terwijl ze op allerlei manieren door de KGB bespied werden. Alles was ingericht op het bespioneren van de gasten. Er is zelfs een speciale verdieping ingericht als KGB-kwartier. Tegenwoordig is deze verdieping ingericht als KGB-museum. Het biedt bezoekers een kijkje in de bijna absurde wijze waarop de inmiddels opgeheven KGB opereerde.

Dit museum vertelt het verhaal van meer dan een hotel en de KGB: het is een schat aan verhalen van twee verschillende werelden: één die vooral op papier bestond, van gelukkige Sovjetburgers die in vriendschap leefden en nooit iets tekort kwamen, geleid door een wijze, almachtige groep mannen op een plek waar nooit ongelukken of rampen gebeurden; en de andere echte wereld, die heel anders was en veel harder om in te leven.

Reserveer vooraf om het museum te bezoeken. Het KGB-museum is alleen te bezoeken in de vorm van een rondleiding met gids.

5

Rotermannkwartier

Het Rotermannkwartier is een gebied gelegen in het hart van Tallinn tussen de oude stad, de haven en het Viru-plein. Dit gebied heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Tallinn; in de 19e eeuw was het de kruising van wegen uit Tartu, Narva en Pärnu. Er waren ook andere grote industriële bedrijven in het gebied. Het Rotermannkwartier telt bijna evenveel historisch waardevolle gebouwen als de oude binnenstad van Tallinn.

Er zijn renovaties uitgevoerd aan de gerst-, tarwe- en roggemolen, monstermolen, ketelinstallatie en elektriciteitscentrale. De timmerwerkplaats met zijn drie technofuturistische buitentorens werd in 2009 genomineerd voor de prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur. De nieuwe meelopslag werd via een atrium verbonden met de oude meelopslag. Het liftgebouw werd in 2016 bekroond door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als beste gerenoveerde gebouw. De renovatie van het laatste historische gebouw, een broodfabriek, werd in 2021 afgerond.

Het Rotermannkwartier biedt bezoekers een buitengewone kans om kwaliteitstijd door te brengen in rustigere en kleinere stadsdelen, en om winkels, restaurants en wijnbars te ontdekken die geschikt zijn voor zowel het dagelijks leven als voor gelegenheden die meer verfijnd zijn.

6

KUMU Kunstmuseum

Het KUMU Kunstmuseum is het grootste museum van de Baltische staten. Het behoort zelfs tot de grootste kunstmusea van Noord-Europa. Kumu presenteert zowel permanente collecties als tijdelijke tentoonstellingen. De hoofdcollectie omvat Estse kunst vanaf de 18e eeuw, inclusief werken uit de bezettingstijd (1940-1991) en toont zowel het socialistisch realisme als de toenmalige non-conformistische kunst. Tijdelijke tentoonstellingen omvatten zowel buitenlandse als Estse moderne en hedendaagse kunst.

KUMU omvat tentoonstellingszalen, een auditorium dat diverse mogelijkheden biedt, en een educatief centrum voor kinderen en kunstliefhebbers (zie boven). Kumu heeft een uitgebreide collectie Estse kunst, waaronder schilderijen van Carl Timoleon von Neff, Oscar Hoffmann, Ants Laikmaa, Julia Hagen-Schwarz, Oskar Kallis, Konrad Mägi, Jaan Koort, Henn Roode en Johannes Greenberg.

Het gebouw waarin het museum tegenwoordig gevestigd is, is een knap stukje architectuur dat op naam staat van Pekka Juhani Vapaavuori. Het gebouw is in 2006 opgeleverd.

7

Kloosters

De twee bekende kloosters van Tallinn zijn de Dominicanenklooster en het Pirita Klooster. Rond 1246 werd het Dominicanenklooster door Dominicaanse monniken opgericht. Met het volgend van een rondleiding loop je door gangen die door fakkels zijn verlicht. De gids, die geheel in die tijd verkleed is, vertelt je over de geschiedenis en neemt je als het ware mee op reis door de middeleeuwen.

Het Pirita klooster is niet meer dan een ruïne. Het werd gebouwd in 1417 om er nonnen te laten wonen die zich konden bezig houden met spirituele zaken. In 1577 werd het tijdens de Lijflandse Oorlog verwoest. Tegenwoordig wordt de locatie gebruikt voor het geven van concerten.

8

Raekoja Plats

Raekoja Plats is het hart van historisch Tallinn. Er is altijd veel gezelligheid te vinden aan dit stadhuisplein. Voor veel lokale mensen geldt dit plein als ontmoetingsplaats. Het belangrijkste gebouw is natuurlijk het raadhuis (Raekoda). De 64 meter hoge toren biedt je een adembenemend uitzicht over de stad. Achter het raadhuis ligt de 15e-eeuwse gevangenis ‘Raevangla’. Tegenwoordig is dit het fotomuseum. In de zomer is het plein zeer levendig met zijn vele terrassen en in de winter vind je er de kerstmarkt.

9

Estse openluchtmuseum

Op slechts 15 minuten rijden van het centrum van Tallinn vind je het Estse Openluchtmuseum. Dit museum laat de landelijke architectuur en levenswijze van het land zien. De 14 boerderijen in het museum geven een overzicht van hoe gezinnen uit verschillende lagen van de samenleving in de 18-20e eeuw leefden. Zoals u in een echt dorp kunt verwachten, zijn er een kerk, een herberg, een schoolgebouw, molens, een brandweerkazerne, een winkel en vissershuisjes aan zee.

In het Estse openluchtmuseum kun je handwerk kopen, paardrijden en in de herberg traditionele Estse gerechten proberen.

10

Toomkirik

De Toomkirik is een belangrijke bezienswaardigheid in Tallinn. Deze door de Denen opgerichte kerk staat op de Toompea heuvel, in het oude deel van de stad. Het werd in de 13e eeuw gebouwd en is daarmee de oudste kerk in Tallinn. Bij de ingang van de kerk ligt het graf van een opmerkelijke inwoner van de stad, Otto Johann Thuve. Hij werd de “playboy” van Tallinn genoemd. Een legende vertelt dat met iedere stap op de steen van zijn graf zijn zondes worden vergeven.

De officiële naam van deze lutherse kerk is: Tallinn Neitsi Maarja Piiskoplik Toomkirik, wat ‘kathedraal van de Heilige Maagd Maria’ betekent.

Betaalbaar overnachten in Tallinn

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Tallinn? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Tallinn.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Tallinn.

Meer informatie over Tallinn