Italië Toscane Florence

Florence

Florence is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de regio Toscane. De stad is één van de bekendste cultuursteden van Europa. Het is de bakermat van de renaissance. Veel beroemde kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en andere historische mensen hebben hier gewoond of zijn hier geboren. Voorbeelden hiervan zijn Leonardo De Vinci, Michelangelo en Galileo Galilei. Tegenwoordig is Florence dé stad die je bezocht moet hebben als je in de Toscane bent. De stad barst van de fraaie pleinen, straten, bruggen en paleizen.

Het aantal bezienswaardigheden is in Florence zo groot dat je zeker enkele dagen nodig hebt om in ieder geval een deel van alle hoogtepunten te zien. Wij helpen je alvast op weg met onze top 10 bezienswaardigheden van Florence. Als je deze tien bezienswaardigheden bezoekt, dan krijg je een aardige indruk van al het moois dat Florence te bieden heeft.

Top 10 bezienswaardigheden van Florence

1

Kathedraal van Florence

De Basilica di Santa Maria del Fiore is veruit het bekendste en mooiste kerkgebouw van Florence. Vaak wordt deze aangeduid als de Kathedraal van Florence of de Duomo. Het middeleeuwse kerkgebouw staat centraal in het historisch centrum van Florence. Het is zowel van binnen als van buiten een waar plaatje om te zien. Prachtige elementen zijn het wit met zwarte exterieur van de dom die vooral de façade een imposant uiterlijk geven, de rode koepels en de 85 meter hoge campanile. Nadat je 414 traptreden beklommen hebt, kun je van een prachtig uitzicht over Florence genieten.

Opvallend aan het interieur is het fraaie decor dat door middel van tegels aangebracht is op de vloer. De rustige en lichte uitstraling die er heerst in het kerkgebouw, wordt als een van de grote pluspunten beschouwd.

De koepel van Brunelleschi is het hoogtepunt van de Kathedraal van Florence. Niet alleen het uiterlijk van de koepel is bijzonder. Het is vooral de bouwwijze die bewondering oproept. Toen hij werd ontworpen, was het de grootste koepel ter wereld. Dit leverde meteen problemen op, omdat de traditionele bouwwijze door zijn omvang niet mogelijk was. De oplossing is gevonden in een structuur van een dubbele schaal ondersteund door stevige pilaren.

De koepel is een meesterwerk van schoonheid en techniek, een baanbrekende constructie voor zijn tijd, en blijft in veel opzichten ongeëvenaard.

Toegang tot de kathedraal

De entree tot de kathedraal zelf is gratis. Voor een bezoek aan de koepel van Brunelleschi, het Baptisterium en Giotto’s Campanile moet je wel betalen. Om de koepel te beklimmen is op tijd je ticket regelen. Op de dag zelf je entree regelen is in de meeste gevallen te laat.

2

Uffizi

De “Galleria degli Uffizi” is een van de beroemdste musea ter wereld. Dat is te danken aan de rijke hoeveelheid unieke kunstwerken en meesterwerken die binnen de muren bewaard worden, waarvan de meeste uit de Renaissance periode stammen. Het grootste deel van de collecties werd door de Medici nagelaten aan de staat Toscane, zodat ze “de staat konden sieren, het publiek van nut konden zijn en de nieuwsgierigheid van buitenlanders konden wekken”.

De Uffizi Galerij, gelegen in het hart van Florence, herbergt kunstwerken van grote Italiaanse kunstenaars als Botticelli, Giotto, Cimabue, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raffaello en onze eigen Rembrandt van Rijn, om maar een paar van de beroemdste te noemen. De grote collectie bevat werken uit alle eeuwen, maar een groot deel dateert uit de periode tussen de 12e en de 17e eeuw.

Als je de rijen wilt overslaan of als jouw tijd in Florence beperkt is, raden wij je aan vooraf kaartjes voor het museum te reserveren of een rondleiding te boeken om het meeste uit je bezoek aan het Uffizi te halen.

3

Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio is een van de hoogtepunten van Florence. Aan het beroemde Piazza della Signoria ligt dit prachtige gebouw uit begin 1300. Palazzo Vecchio heeft in het verleden meerdere namen gehad. Het werd zowel Palazzo della Signoria als Palazzo del Popolo genoemd. Het bestuur van de stad Florence heeft lange tijd vanuit dit gebouw gewerkt. Nu vandaag is het een museum met werken van Mantegna, Pontormo en Donatello.

4

Galleria dell'Accademia

Als je Florence bezoekt dan kun je er eigenlijk niet aan ontkomen om het museum Galleria dell’Accademia te bezoeken. In het museum staat immers het originele beeldhouwwerk ‘David’ van Michelangelo. Dit kunstwerk wordt als één van de topwerken van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni beschouwd. In het Galleria dell’Accademia kun je het echte beeld aanschouwen. Het beeld dat op het Piazza della Signoria staat is een replica.

Behalve David is er natuurlijk nog veel meer te zien in de Galleria dell’Accademia. Zo omvat de collectie een fraaie verzameling aan schilderijen die uit de renaissance afkomstig zijn.

5

Palazzo Pitti

Hoe je schoonheid kunt vertalen naar een gebouw, wordt getoond in het Palazzo Pitti. Dit majestueuze paleis en landgoed behoorde eens tot de succesvolle koopman Luca Pitti. Later is het in handen gekomen van de beroemde Medici familie. Deze hebben er gewoond tot 1737 toen er geen nakomelingen meer waren. Door de jaren heen is er veel ver- en aangebouwd aan dit fraaie paleis. Uiteindelijk is het het onderkomen geworden van de Italiaanse koninklijke familie. Dit is nog altijd terug te zien aan de inrichting. Achter het paleis liggen de prachtige Boboli botanische tuinen.

6

Ponte Vecchio

Over de rivier de Arno loopt een zeer oude brug. Dit is de Ponte Vecchio, die gebouwd werd in 1345. Deze stenen brug verving een houten brug die door een overstroming in 1333 werd verwoest. De invloedrijke familie Medici wilde graag een overdekte doorgang over de brug om van het Palazzio Vecchio naar het Palazzo Pitti te lopen. En zo is deze prachtige brug ontstaan. Tegenwoordig is de Ponte Vecchio een van de meest herkenbare bouwwerken van Florence en mag het zich tot de best bezochte bezienswaardigheden van de stad rekenen.

7

Piazza della Signoria

Het belangrijkste plein van Florence is het Piazza della Signoria. Hier staan namelijk een aantal belangrijke historische gebouwen zoals Palazzo Vecchio, Uffizi museum en het stadhuis. Neem ook zeker een kijkje in de overdekte beeldengalerij, waar stukken als Hercules en de Centaur, Perseus en Mendusa en de Sabijnse Maagdenroof te bewonderen zijn. Deze Loggia dei Lanzi trekt jaarlijks vele bezoekers. De galerij werd tussen 1376 en 1382 gebouwd.

Verder vind je op dit plein een replica van Michelangelo’s David. Mocht je geen tijd of zin hebben om het Galleria dell’Accademia, dan kun je hier in ieder geval de kopie van David gratis en zonder entreekaartje bewonderen.

8

Biblioteca Medicea Laurenziana

Een kleinzoon uit de Medici familie opperde eens om de enorme boekencollectie onder te brengen in een bibliotheek. En zo gebeurde het dat aan de Basilica San Lorenzo er een kloosterbibliotheek werd gebouwd. Onder de naam Biblioteca Medicea Laurenziana zijn vele documenten en manuscripten uit de Medici geschiedenis te vinden. Omdat Michelangelo samen met de toenmalige paus ‘Paus Clemens VII’ verantwoordelijk waren voor de bouw, wordt deze bibliotheek gezien als zijn meest volledig uitgevoerde bouwwerk.

9

Santa Croce

De Santa Croce is een van de belangrijkste kerken van Florence. De Santa Croce ligt aan het gelijknamige plein: de Piazza Santa Croce. Het kerkgebouw behoort tot één van de mooiste gotische basilieken van Italië. Binnen zijn dan ook vele schatten te bewonderen waaronder het crucifix van Donatello en de tombe van Michelangelo Buonarotti. Er zijn verder veel graftombes te vinden van beroemde Florentijnen. Wie namelijk vroeger meebetaalde aan de bouw van deze prachtige kerk, had voor hem en zijn familie het recht om hier begraven te worden.

10

Piazzale Michelangelo

Wil je een panoramisch uitzicht over de stad Florence hebben? Ga dan naar het Piazzale Michelangelo bezoeken. Dit plein ligt op een heuvel net wat buiten het centrum. Door deze hogere ligging krijg je een goed uitzicht op de stad. In het centrum van het plein staat een gedenkteken voor Michelangelo. Dit is een kopie van David en een paar andere beelden.

Het uur rondom de zonsondergang is het drukste moment om de Piazzale Michelangelo te bezoeken. Dat heeft er alles mee te maken dat je de zon van hieruit boven de stad onder ziet gaan. Tijdens zonnige dagen kan dit tot meer dan duizend bezoekers aan het Piazzale Michelangelo zorgen, zeker als het in de zomer wat warmer is en de zon wat later ondergaat.

Betaalbaar overnachten in Florence

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Florence? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Florence.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Florence.

Meer informatie over Florence