Italië Sicilië Palermo

Palermo

Het prachtige Italiaanse eiland Sicilië ligt op de punt van de laars van Italië. De hoofdstad Palermo is in het noordwesten gelegen en grenst aan de Middellandse Zee. De stad, die bekend staat als universiteitsstad, heeft ook een reputatie als stad van de maffia. Met name aan het eind van de vorige eeuw kwamen ze hier meer dan eens mee in het nieuws. Tegenwoordig is Palermo vooral een populaire toeristische bestemming. De stad fungeert als toegangspoort tot Sicilië. Menig toerist start en eindigt hier een rondreis over dit fascinerende eiland.

Palermo is een heerlijke stad om te bezoeken. In de haven komen regelmatig cruiseschepen aan en via de luchthaven ‘Aerporto di Palermo Falcone e Borsellino’ weten ook steeds meer mensen de stad te bereiken. De rijke geschiedenis van deze stad is duidelijk zichtbaar. Ondanks dat de Tweede Wereldoorlog hier flink huisgehouden heeft, zijn er meer dan voldoende historische bezienswaardigheden te bezoeken. Erg opvallend zijn de uiteenlopende bouwstijlen die je hier tegenkomt. Het heerlijke mediterraanse klimaat maakt van een stad als Palermo een interessante bestemming die je vrijwel het gehele jaar kunt bezoeken.

Onze top 10 bezienswaardigheden van Palermo geeft je een indruk van wat er allemaal te zien en te doen valt in deze boeiende Siciliaanse stad.

Top 10 bezienswaardigheden van Palermo

1

Palazzo dei Normanni

Aan het indrukwekkende Piazza della Vittoria zijn verschillende historische bezienswaardigheden te bespeuren, waaronder het Palazzo dei Normanni. Dit bouwwerk staat ook wel bekend als Palazzo Reale. Dit in hoofdzakelijk renaissance stijl gebouwde paleis, is tegenwoordig het kantoor waar het Siciliaanse parlement samen komt. De oudste delen van de fundering zijn afkomstig uit de negende eeuw. Destijds woonden er koningen die er het koninkrijk Sicilië vertegenwoordigden. In de bouwstijl zijn ook duidelijke sporen zichtbaar die afkomstig zijn uit de middeleeuwse Arabisch-Normandische kunststijl. Het Palazzo dei Normanni is tegen betaling deels toegankelijk voor publiek. Op de begane grond is de Koninklijke kapel ‘Capella Palatina’ te bewonderen.

2

Santa Maria dell'Ammiraglio

De prachtige Martorana kerk is gelegen aan de Piazza Bellini. Het meest bijzondere aan de Santa Maria dell’Ammiraglio zijn de vele transformaties die het heeft ondergaan. Al in het jaar 1143 werd de kerk gesticht onder toeziend oog van George van Antiochië, koning Roger II.

In de architectuur zijn uiteenlopende stijlen te ontdekken. Zeker gezien het interieur. Griekse, Aziatische, Normandische en Islamitische details wisselen elkaar bijzonder goed af. Santa Maria dell’Ammiraglio wordt dan ook gezien als één van de mooiste kerken van Italië.

3

Stanze al Genio

Het achttiende-eeuwse Palazzo Torre Piraino huisvest een merkwaardig grote collectie tegeltjes. De ruimtes van het paleis lenen zich uitstekend om de uiteenlopende collectie op bijzondere wijze tentoon te stellen. Sommige tegels zijn al eeuwen oud en anderen juist weer hypermodern. De invulling van dit museum is een verzameling van ruim dertig jaar, die nog altijd wordt uitgebreid. De keramische kunst verzameling laat de bloeiende tijd zien waarin allerlei kunststromen het land en de stad Palermo hebben beïnvloed.

4

Catacombe dei Cappuccini

De begraafplaats van de kapucijnen werd ergens in de zestiende eeuw aangelegd. De eerdere begraafplaats aan de abdij raakte behoorlijk vol en men moest uitwijken naar een andere locatie. Waar het eerst alleen was toegestaan om er monniken te begraven, werd later besloten dat tegen betaling van een donatie het mogelijk was om er als niet-geestelijke begraven te worden. Ondertussen kun je nu de ‘Catacombe dei Cappuccini’ bezoeken en ben je getuige van inmiddels ruim achtduizend gemummificeerde personen die er zijn ondergebracht.

Het bizarste is wel het laatst geplaatste lijkje van Rosalie Lombardo in 1920. Ze is nog volledig intact. Voor kleine kinderen is een bezoek aan deze begraafplaats dan ook niet aan te bevelen.

5

Kathedraal van Palermo

De Kathedraal van Palermo is de belangrijkste kerk van de stad. Het imposante twaalfde-eeuwse bouwwerk aan de Corso Vittoria Emanuele trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het werd gebouwd volgens de Arabisch-Normandische bouwstijl zoals je die wel meer tegenkomt in Palermo. De ingrijpendste restauraties hebben plaatsgevonden aan het eind van de achttiende en begin van de negentiende eeuw onder leiding van Ferdinando Fuga Filangieri. De vier grote torens zijn er in de veertiende eeuw geplaatst. Ondertussen kijken we nu naar een kathedraal die niet onder doet voor een gemiddeld paleis.

In de kathedraal van Palermo zijn verschillende graven te bewonderen van invloedrijke personen als koning Frederick II, Roger II en verschillende heiligen. Daarnaast zijn er in de kathedraal van Palermo ook verschillende displays te bewonderen met daarin juwelen, manuscripten en andere waardevolle en religieuze voorwerpen.

6

Teatro Massimo

Het Teatro Massimo is de belangrijkste opera en balletzaal van Palermo. Gebouwd tussen 1875 en 1897, werd het in 1997 voor zijn 100ste verjaardag volledig gerenoveerd. Het ziet er prachtig uit, en voor veel Amerikaanse gasten vreemd genoeg vertrouwd.

De bekendheid van het Teatro Massimo komt voort uit zijn rol in The Godfather: Part III, een weetje dat je kunt gebruiken om zelfs niet-operaliefhebbers en tieners binnen te krijgen. Naast de avondvoorstellingen biedt het Teatro Massimo van dinsdag tot en met zaterdag vier keer per dag rondleidingen in het Engels.

7

Villa Giulia

Ontspannen doe je in Palermo onder andere in Villa Giulia. Dit overwegend groene en eerste openbare park van Palermo is ook wel bekend als Villa del Popolo of Villa Flor. Het behoorde eens toe aan Giulia Geuvara, de vrouw van een Spaanse vorst. Het niet al te grote park biedt heerlijke verkoeling op de soms erg warme dagen in de zomer.

Verschillende bankjes onder de bomen worden dan ook graag bezocht door zowel de lokale bevolking als de bezoekers van de stad. De bouwwerken bij het centrale fontein zijn ontworpen door Giuseppe Damiani Almeyda. Deze Italiaanse architect heeft ook het Teatro Politeama in Palermo ontworpen. De toegang tot het park is gratis.

8

Fontana Pretoria

In de directe omgeving van de Santa Caterina kerk aan de Piazza Pretoria is een bijzonder fraai fontein te bewonderen. Oorspronkelijk werd deze Fontana Pretoria ontworpen voor de tuin van Don Pietro di Toledo in Florence. Hiervoor werd de opdracht gegeven aan de beeldhouwer Francesco Camilliani, destijds een student van Baccio Bandinelli.

In het jaar 1573 werd het fontein in zeshonderdvierenveertig delen naar Palermo vervoerd. Op het fontein zijn achtenveertig beelden gecreëerd, die verschillende personen uit de mythologie en Griekse goden verbeelden.

9

Botanische tuin

De botanische tuin van Palermo is gelegen aan de universiteit van de stad. In de tuin worden allerlei onderzoeken uitgevoerd die als lesstof gebruikt worden in de medische studies. De geschiedenis van de tuin gaat terug naar de achttiende eeuw. De botanische tuin van de Accademia dei Regi Studi was destijds veel kleiner, maar al wel ingericht voor medische studies. Tegenwoordig is de Orto Botanico di Palermo behoorlijk groot. Je hebt er nu onder andere een aquarium, bloementuinen, kassen, bio-ecologische zones en een herbarium. Het is tevens een heerlijke plek om de hitte en drukte van de stad achter je te laten.

10

Archeologisch Museum

In het archeologische museum van Palermo worden bijzondere en opmerkelijke voorwerpen tentoongesteld die een beeld vormen over het Fenicische en oud-Griekse tijdperk. Door middel van uiteenlopende kunstwerken krijg je tevens een helder inzicht in de geschiedenis van Sicilië zelf. Het museum is gevestigd in het Olivella-complex. De grootste collectie is afkomstig van de archeoloog Antonio Salinas. Onder de bezienswaardigheden bevinden zich sarcofagen, beeldhouwwerken, voorwerpen die gevonden zijn op archeologische sites en juwelen.

Betaalbaar overnachten in Palermo

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Palermo? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Palermo.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Palermo.

Meer informatie over Palermo