Roemenië

Het in het oosten van Europa gelegen Roemenië is een land dat toerusten veel te bieden heeft. Roemenië is nog niet bedorven door het toerisme en mag zich daardoor tot een van de authentiekste vakantiebestemmingen van Europa rekenen. Roemenië is een ongepolijste parel die zoveel moois te bieden heeft, dat je eigenlijk niet begrijpt waarom het voor veel Nederlanders nog een onbekende bestemming is. Roemenië is een van de grotere landen van de Europese Unie. Qua landoppervlakte is Roemenië bijna zes keer zo groot dan Nederland. Het gegeven dat er in Roemenië amper meer mensen wonen dan bij ons, maakt meteen duidelijk hoeveel ruimte er in Roemenië overgebleven is voor de natuur.

Roemenië is een veelzijdig land waar veel te ontdekken valt. Wij hebben uit de lange lijst met bijzondere plekjes, prachtige gebouwen en mooie steden een lijst met de top 10 bezienswaardigheden van Roemenië samengesteld.

Top 10 bezienswaardigheden van Roemenië

1

Boekarest

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië en veruit de grootste stad van het land. Ongeveer tien procent van de Roemeense bevolking woont in Boekarest. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel van de belangrijkste musea en andere bezienswaardigheden hier geconcentreerd is. Vroeger was Boekarest een elegante stad die zich qua uitstraling kon meten met het romantische Parijs. Het leverde Boekarest de bijnamen “Klein Parijs” en “Parijs van het Oosten”.

Twee wereldoorlogen, een zware aardbeving en het communistische bewind van Nicolae Ceaușescu hebben veel van de pracht in Boekarest doen verdwijnen. Desondanks blijft de stad boeiend en heeft het voldoende interessante plekken om de eerste plaats te krijgen in de top 10 bezienswaardigheden van Roemenië.

2

Sighisoara

De kleurrijke binnenstad van Sighisoara wordt als een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa beschouwd. Dit feit heeft Sighisoara een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO opgeleverd.De oorsprong van Sighisoara gaat terug tot de Romeinse tijd. In de eerste eeuw na Christus bouwden de Daciërs (oude bewoners van het grondgebied van het huidige Roemenië die zich uiteindelijk zullen ontwikkelen tot het Roemeense volk) een vesting genaamd Sandava. Onder het Romeinse bestuur stond het bekend als Castrum Stenarum. In de 12e eeuw bouwden de Transsylvanische Saksen een nieuwe citadel die de naam Schäßburg kreeg. Dit perfect intacte 16e-eeuwse juweeltje met negen torens, geplaveide straatjes, burgerhuizen en sierlijke kerken is door UNESCO aangewezen als werelderfgoed en doet qua sfeer niet onder voor de historische straten van het oude Praag of Wenen. Het is verder de geboorteplaats van Vlad Dracula, ook bekend als Vlad Tepes (Vlad de Spietser), heerser over de provincie Walachije van 1456 tot 1462. Hij was het die Bram Stokers fictieve creatie, graaf Dracula, inspireerde.

3

Transfagarasan-weg

Transfăgărășan is niet alleen de kortste weg die Transsylvanië met Walachije verbindt. Het is ook een echte attractie, die naast de adembenemende uitzichten beroemd is als een van de moeilijkste en gevaarlijkste wegen ter wereld. De adembenemende weg, bijna 100 kilometer lang, werd begin jaren zeventig in opdracht van dictator Nicolae Ceaușescu aangelegd voor militaire doeleinden. In slechts vier jaar werd titanisch werk verricht: een grillig kronkelende weg loopt dwars door het hele gebergte, met een maximale hoogte van 2034 meter.

Naast natuurschoon zijn er in de omgeving van Transfăgărășan verschillende toeristische attracties, waaronder de Bâlea waterval, een bergmeer en het fantastische kasteel Poenari dat een echte residentie was van Vlad de Spietser.

De Transfăgărășan -weg is slechts enkele maanden per jaar open voor verkeer: van 30 juni tot 1 november en alleen overdag. Aangezien de weg zelfs voor ervaren chauffeurs vrij moeilijk is, is de aanbevolen snelheid 40 km/u, zodat het minstens twee uur duurt om de afstand non-stop te overbruggen. Maar het zal lastig zijn om niet te stoppen langs de route, want je zult zeker de adembenemende uitzichten willen zien!

4

Peles-kasteel

Het Peles-kasteel is een van de mooiste en bekendste kastelen van Roemenië. Het Peles-kasteel werd gebouwd door de eerste koning van Roemenië, Carol I van Hohenzollern – Sigmaringen, tussen 1873 en 1914. In 1883, het jaar van zijn inhuldiging, werd het gebruikt als zomerresidentie. Tussen 1890 en 1914 werd het kasteel onder toezicht van de Tsjechische architect Karel Liman, die als hoofdarchitect wordt beschouwd, omgebouwd en vergroot.

Het Peles-kasteel is geopend voor het publiek. Een bezoek aan het kasteel gebeurt in de vorm van een rondleiding. Een van de rondleidingen beperkt zich tot de begane grond, een andere voegt de eerste verdieping toe en de volledige rondleiding omvat de tweede verdieping. De toegang is betalend, en er is een extra vergoeding voor het fotograferen. Het kasteel is elk jaar in november gesloten voor onderhoud en schoonmaak.

5

Kloosters van Boekovina

Tot de meest schilderachtige schatten van Roemenië behoren de beschilderde kloosters van Boekovina (in het noordoosten van Roemenië). Hun beschilderde buitenmuren zijn versierd met uitgebreide 15e en 16e-eeuwse fresco’s met portretten van heiligen en profeten, scènes uit het leven van Jezus, afbeeldingen van engelen en demonen, en hemel en hel.

Deze kerken, die beschouwd worden als meesterwerken van de Byzantijnse kunst, zijn unieke architectonische sites in Europa. De muurschilderingen zijn niet slechts muurdecoraties, maar stellen complete cycli van religieuze gebeurtenissen voor. Het doel van de fresco’s was het verhaal van de Bijbel en het leven van de belangrijkste orthodoxe heiligen door middel van afbeeldingen aan de dorpelingen bekend te maken. Hun uitstekende compositie, elegante omtrek en harmonieuze kleuren passen perfect in het omringende landschap.

6

Nationaal park Retezat

Het Nationaal Park Retezat is een van de mooiste natuurgebieden van Roemenië. Het park ligt in het zuidwesten van Roemenië, net ten noorden van het Nationaal Park Domogled-Valea Cernei, en heeft een oppervlakte van ruim 380 vierkante kilometer. Het Retezat-gebergte is het hoogste gebergte van het land en een van de opvallendste delen van de Karpaten. Het herbergt het grootste aantal toppen met een hoogte van meer dan 2.000 meter in heel Roemenië.

Het nationale park staat bekend om zijn oerbos en een uitstekend ongerept gemengd bos dat het meest uitgestrekte individuele bos van het continent is. Er zijn ongeveer 1.190 soorten vegetatie die het beboste gebied aanvullen. Het Nationaal Park Retezat staat bekend om het verbluffende uitzicht op ongerepte bergen, beboste gebieden en het grote aantal gletsjermeren. Bergen, gletsjermeren, oerbossen en gemengde bossen zorgen voor een gezamenlijke ontmoeting met de natuur die vaak als hoogtepunt wordt genoemd door bezoekers die het park verkennen.

7

Biertan

Het dorp Biertan werd voor het eerst vermeld op het einde van de 13de eeuw. Het werd bijna een stad in de 16e eeuw, toen het dubbele aantal inwoners telde van nu. In concurrentie met het nabijgelegen Mosna en Medias voor meer macht, besloten de inwoners om een grootse kerk te bouwen op de plaats van een oudere kerk, precies in het dorpscentrum. Dit was geen ongebruikelijke praktijk, de dorpelingen van Saschiz kozen dezelfde strategie toen ze moesten concurreren met het nabijgelegen Sighisoara.

De versterkte kerk van Biertan maakt deel uit van het UNESCO-erfgoed en is een van de krachtigste van deze unieke vestingwerken. Haar geschiedenis gaat terug tot het einde van de 15e eeuw, toen de plaatselijke Duitse kolonisten al een enorme eeuwenlange ervaring hadden in het verdedigen van zichzelf op deze innovatieve manier. Zelfs vandaag de dag heeft het monument veel van zijn oorspronkelijke elementen behouden, waaronder het grootste deel van de vestingwerken.

8

Kasteel van Bran

Het kasteel van Bran is een kasteel in Bran. Het is een nationaal monument en bezienswaardigheid in Transsylvanië. De burcht ligt aan de Transsylvaanse kant van de historische grens met Walachije, aan de weg DN73. Buiten Transsylvanië staat het algemeen bekend als het kasteel van Dracula. Het wordt aangeprezen als het huis van het titelpersonage in Bram Stokers Dracula. Er is geen bewijs dat Stoker iets wist over dit kasteel dat slechts zijdelingse associaties heeft met Vlad de Spietser, die zijn naam deelt met Dracula. Stokers beschrijving van Dracula’s afbrokkelende fictieve kasteel vertoont ook geen gelijkenis met Bran Castle.

Het kasteel is nu een museum gewijd aan het tentoonstellen van kunst en meubilair verzameld door koningin Marie. Toeristen kunnen het interieur op eigen houtje of via een rondleiding bekijken. Onderaan de heuvel is een klein openluchtmuseum waar traditionele Roemeense boerenstructuren (huisjes, schuren, door water aangedreven machines, enz.) uit de streek van Bran worden tentoongesteld.

9

Densus kerk

De Densuskerk of Sint-Nicolaaskerk wordt door velen beschouwd als de oudste kerk van Roemenië en is in feite de enige kerk waar na 700 jaar nog regelmatig godsdienstoefeningen worden gehouden. Een uniek monument uit het land Hateg, dicht bij het UNESCO-erfgoed van Orastie, werd deze kerk gebouwd met duizenden jaren oude materialen uit de tijd van het Romeinse Rijk.

De eerste documentatie over de kerk dateert van 1360, maar er zijn veel veronderstellingen die aangeven dat het monument ouder is, waardoor de onbekende oorsprong ervan nog mysterieuzer wordt. Volgens sommige van deze theorieën werd de kerk gebouwd op de plaats van een oude tempel gewijd aan de God van Mars of op de plaats van een mausoleum ter verering van generaal Longinus Maximus die door de Daciërs werd gedood.

10

Timisoara

Het charmante Timisoara wordt vaak “Klein Wenen” genoemd, en inderdaad, de Oostenrijkse invloeden zijn duidelijk zichtbaar in de architectuur, het eten en de cultuur. Dit is een wandelstad, verdeeld in pleinen met prachtige architectonische juweeltjes. De binnenstad is alleen toegankelijk voor voetgangers, en de beste tijd voor een bezoek is de schemering, wanneer u een warme wijn kunt drinken terwijl u door de fonkelende lichtjes wandelt.

Top 10's van plaatsen in Roemenië

Meer informatie over Roemenië