Roemenië Boekarest

Boekarest

De eens zo mooie, historische en zelfs even met Parijs vergeleken hoofdstad van Roemenië is door de Tweede Wereldoorlog en een zware aardbeving in 1977 behoorlijk beschadigd. Ook zijn door politieke besluiten verschillende oude wijken van Boekarest verdwenen. Maar gelukkig zijn er ook nog mooie plekjes bewaard gebleven. Bijvoorbeeld het ‘Plein van de Revolutie’, het schitterende groene stadshart ‘Cişmigiupark’ of de levendige met vele bomen aangelegde boulevards waaronder die met de Roemeense ‘Arc de Triomphe’. Musea is vooral te vinden in voormalige paleizen. Zo is het Koninklijke Paleis (Palatul Regal) tegenwoordig beter bekend als ‘Nationaal Museum voor de Kunst van Roemenië’. De zeer fraaie kerken in Boekarest zijn allen interessant te noemen. Ze hebben ieder een boeiend verhaal te vertellen.

Wat er allemaal te zien en te doen is in Boekarest? Begin maar eens met onze top 10 bezienswaardigheden van Boekarest, dan kom je al een heel eind.

Top 10 bezienswaardigheden van Boekarest

1

Parlementspaleis

In dit ‘huis van het volk’ oftewel Parlementspaleis zijn ongeveer 2000 kamers en zalen te tellen. Een deel hiervan wordt bezet door het parlement van Roemenië. Verschillende staatshoofden worden in dit enorm grote gebouw ontvangen. Helaas hebben omstreeks 1980 veel historische kerken, oude gebouwen, kloosters en een woonwijk het veld hiervoor moeten ruimen om ruimte te maken voor dit 300.000 m² tellende gebouw. Desalniettemin mag dit ‘Palatul Parlamentuliu’ zich door zijn statige uiterlijk en overweldigende en imponerende inrichting tot één van de mooiste gebouwen van Boekarest noemen.

2

Roemeens Atheneum

In het centrum van de stad Boekarest staat dit in 1888 geopende Atheneum met zijn ronde silhouet. Jaarlijks is dit het hart van beroemde muziekfestivals waarin de absolute wereldklasse hun meesterwerken ten gehore brengen. In de zeer spectaculair, romantisch en barokke vormgegeven concertzaal van het Ateneul Român, worden de fraaiste stukken door vooraanstaande symfonieorkesten gespeeld. Je vindt de Ateneul Român aan de Strada Franklin 1.

3

Curtea Veche

Omstreeks de vijftiende eeuw werd dit voormalige koninklijke hof gebouwd voor de destijds Walachijnse vorsten. In de jaren erna is het behoorlijk uitgebreid en aangepast. Nu vandaag is het Curtea Veche een museum waar je archeologische opgravingen en voorwerpen uit de geschiedenis kunt bewonderen. Naast het hof vind je de Biserica Curtea Veche, de Oude Hof Kerk.

4

Stavropoleos-kerk

De orthodoxe Stavropoleos-kerk wordt gekenmerkt door zijn zeer apart te noemen uiterlijk. In het jaar 1724 werd hij gebouwd naar een ontwerp van Ioanichie Stratonikeas. Deze persoon is na zijn overlijden ook begraven in deze kerk. Naast de Biserica Stavropoleos was een klooster en een herberg te vinden. Helaas zijn deze aan het eind van de negentiende eeuw afgebroken. In het kleine deel wat van het klooster is overgebleven bevindt zich nu een bibliotheek.

5

Cismigiupark

Het Cișmigiu-park is een groot park in Engelse landschapsstijl met fonteinen, monumenten en een klein meer waarover je naar een eilandje met het historische restaurant Monte Carlo kunt roeien. Aan de nabijgelegen Regina Maria-boulevard liggen elegante, precommunistische villa’s. In de 19e-eeuwse Gambrinus-brouwerij worden lokale bieren en traditionele gerechten geserveerd.

In dit grote publieke stadspark van de stad Boekarest vertoeft men graag om de drukte van de stad te ontlopen. Dit oudste park ligt midden in het centrum vlakbij het stadhuis. Het ruim zeventien hectare tellende park heeft een uitgestrekt meer, historische beelden, verschillende monumenten en een restaurant aan het water. De meest bijzondere bezienswaardigheid van dit park is het ‘Izovrul Sissi Stefanidi’ standbeeld. Het beeld een huilende, rouwende moeder uit die haar kind is verloren.

6

Biserica Sfantul Anton

De Kerk van de Annunciatie en de Kerk van de Heilige Antonius, of de Oude Prinselijke Hofkerk zoals ze vroeger bekend stond, is de oudste kerk van Boekarest die haar oorspronkelijke vorm heeft behouden. Met de bouw van deze aan de Aankondiging gewijde kerk werd begonnen tijdens het bewind van Mircea de Herder (1545-1554; 1558-1559), en voltooid door zijn zonen. De kerk is ontworpen in de Walachijse bouwstijl van de 16e eeuw en weerspiegelt de harmonie en het evenwicht van de verhoudingen.

De miraculeuze icoon van de heilige Antonius heeft een ereplaats tussen de grote zilveren iconen van de kerk. Het trekt veel mensen aan, vooral op dinsdagochtend, wanneer de kerk vaak te krap wordt om ze allemaal te herbergen. Antonius is een populaire, welwillende heilige, die schijnbaar nooit gefaald heeft de wens van een gelovige in vervulling te laten gaan.

7

Lipscani

Het meest oude en authentieke deel van Boekarest is te vinden in de wijk Lipscani. Al wandelend over de met kinderkopjes bekleedde straten kom je langs kleine boetiekjes en galerieën. Her en der zijn markten te vinden en bezienswaardigheden zoals de Biserica Curtea Veche kerk. Al sinds de middeleeuwen wordt deze wijk als belangrijk handelscentrum genoemd.

8

Nationaal Historisch Museum

Aan de Calea Victoriei ligt het prachtige historische museum van de stad Boekarest. De gehele Roemeense geschiedenis komt aan bod in het Nationaal Historisch Museum. De voorwerpen die er zijn te zien lopen vanaf het heden terug tot aan de prehistorie. Het meest bijzondere en waardevolle object is de ‘Tezaurul de la Pietroasa’. Vrij vertaald betekent dit ‘de gouden kip met kuikens’. Deze schat werd archeologische opgravingen in 1837 gevonden in de stad Pietroasele.

9

Calea Victoriei

Met recht mag de Calea Victoriei zich de charmantste straat van de stad Boekarest noemen. Het is in ieder geval de oudste straat van de stad. Een aantal zeer belangrijke en bijzondere gebouwen zoals het Nationale Museum voor kunst ‘Muzeul Naional de Arte al României, Ateneul Roman concertgebouw en het Plein van de Revolutie ‘Piata Revoutiei’ zijn hier te vinden.

10

Cantacuzinopaleis

Het in barokstijl opgetrokken Cantacuzinopaleis is een van de mooiste gebouwen van Boekarest. In dit schitterende en sierlijk gedecoreerde voormalige paleis is tegenwoordig een museum over Georde Enescu gehuisvest. Het paleis werd tussen 1899 en 1902 gebouwd in opdracht van één van de rijkste mannen van Roemenië, Georghe Grigore Cantacuzino beter bekend als Nabob. Later is het pand in handen gekomen van de beroemde componist George Enescu. Nu staat het Cantacuzino Palatul bekend als George Enescu Museum. Met enige regelmaat organiseert het Poolse Culturele Instituut er verschillende klassieke concerten.

Betaalbaar overnachten in Boekarest

Zoek je een hotel, appartement of B&B in Boekarest? Dan heb je de keuze uit tal van accommodaties. Dankzij boekingssites zoals booking.com kun je gemakkelijk zoeken naar hotels in Boekarest.

Wil je kijken of andere aanbieders goedkoper zijn dan booking.com? Dan kun je Trivago gebruiken. Dit is een zoekmachine en prijsvergelijkingssite voor accommodatiedeals van veel verschillende online boekingssites. Hier kun je zoeken naar de laagste prijzen voor hotelkamers, appartementen, vakantiehuizen en B&B’s in Boekarest.

Meer informatie over Boekarest