Roemenië Timisoara

Timisoara

Timisoara is een grote stad in het noordwesten van Roemenië in een gebied dat bekend staat als het Banaat. De stad ligt niet al te ver van de Hongaarse grens, tot 1920 maakte de stad zelfs deel uit van het Hongaarse Rijk. De stad ligt aan de rivier de Bega die de stad verbindt met de Donau. De eerste permanente bewoning vond waarschijnlijk plaats door de Romeinen die er een vesting bouwden. Op deze vesting werd in het begin van de dertiende eeuw de stad Timisoara gebouwd. In de achttiende en negentiende eeuw kende de stad zijn grootste bloeiperiode en werden verschillende barokke paleizen gebouwd. Aan deze periode dankt de stad zijn bijnaam; klein Wenen.

Na de opheffing van de dubbelmonarchie ging de stad bij Roemenië behoren. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de stad achter het IJzeren Gordijn te liggen en werd vanaf 1965 met harde hand geregeerd door Nicolae Ceausescu. In 1989 kwam in Timisoara de revolutie op gang die uiteindelijk zou leiden tot de bevrijding van het land. Een feit waar de inwoners nog steeds erg trots op zijn. Na de val van het communisme werd langzaamaan het herstel van de stad ingezet. Vandaag de dag is Timisoara een prachtige stad waar veel bijzondere gebouwen en prachtige barokke paleizen te vinden zijn.

Top 10 bezienswaardigheden van Timisoara

1

Orthodoxe kathedraal van Timisoara

De Orthodoxe kathedraal van Timisoara behoort tot de mooiste en indrukwekkendste kerken van het land. Het meest bijzondere aan het gebouw is de bouwstijl van de kathedraal, deze is namelijk geïnspireerd op de Byzantijnse stijl wat uniek is voor dit deel van de wereld. De kathedraal heeft in totaal elf torens waarvan de hoogste iets meer dan negentig meter hoog is. De binnenzijde van de kathedraal is rijkelijk versierd met fresco’s, houtsnijwerk en bladgoud.

2

Museum van de revolutie

Het museum van de revolutie is voor de meeste inwoners van de stad het belangrijkste museum van Timisoara. Het was immers hier waar de revolutie begon, vorm kreeg en zich verder over het land verspreidde. In een voormalig militair gebouw zijn verschillende ruimtes met foto’s en video’s te zien die het verhaal van de revolutie vertellen. Het is niet het meest moderne of interactieve museum van de stad, toch is het museum van de revolutie meer dan het bezoeken waard. Al was het alleen, maar om meer over deze periode te weten te komen.

3

Piata Unirii

Het Piata Unirii oftewel het Eenheidsplein is het mooiste plein van de stad. Aan het plein zijn enkele van de mooiste gebouwen van de stad te vinden. Het allermooiste gebouw aan het plein is het in szecesszió stijl gebouwde Bruck House.

Andere belangrijke bezienswaardigheden aan het plein zijn de Servisch-Orthodoxe kathedraal, het barokke paleis, het monument van de Heilige Drie-eenheid en de rooms-katholieke dom. Het Piata Unirii is een groot plein met een totale oppervlakte van meer dan 16.000 vierkante meter. Het centrale deel van het plein wordt gevormd door een ommuurd grasveld.

4

Communist Consumer Museum

Het Communist Consumer Museum is niet echt een museum te noemen, maar eerder een verzameling met gebruiksvoorwerpen uit de communistische periode van de stad. Het “museum” is gevestigd in de kelder van een café en kan gratis bezocht worden. In vier kleine ruimtes, die volgepropt zijn met spullen, krijg je een redelijk beeld van het leven onder het communistische bewind dat decennia hier de dienst uitmaakte. Ook boven in het café zijn nog verschillende voorwerpen en kunstwerken te zien uit deze periode.

5

Piata Victoriei

Het Piata Victoriei oftewel het overwinningsplein, het belangrijkste plein van de stad en speelde een grote rol in de moderne geschiedenis van Roemenië. Het was namelijk op dit plein dat de opstand tegen het communistische regime van Nicolae Ceausescu vorm kreeg en zich verspreide over heel het land. Voor de opstand heette het plein het Opera-plein.

Aan het plein zijn enkele van de mooiste gebouwen van de stad te vinden. Te beginnen met de Opera van Timisoara, het oude Timisoara hotel, Lloyd Palace, Löfler Palace en het paleis van de kamer van koophandel. Recht tegenover de opera staat de Orthodoxe kerk van stad. Het centrale deel van het plein wordt gevorm door een parkje met enkele beelden en fonteinen.

6

Iulius Mall

Hoewel er in het historische centrum van Timisoara genoeg leuke winkeltjes en boetieks te vinden zijn, is de Iulius Mall de plek om te shoppen. In dit winkelcentrum zijn in totaal meer dan tweehonderd winkels, veertien restaurants, een zwembad, een speeltuin, een supermarkt en een bioscoop met tien zalen te vinden. De Iucius Mall ligt aan de rand van de stad en is vrij gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Zeker als je meerdere dagen in Timisoara verblijft is een bezoek aan de Iulius Mall een aanrader.

7

Bruck House

Het recentelijk gerestaureerde Bruck House aan het Uniriiplein in Timisoara behoort tot de mooiste gebouwen van de stad. Het huis valt eerst op vanwege het gewaagde kleurgebruik, de ene helft van het huis is rood, terwijl de andere helft een groen/blauwe kleur heeft. Het huis is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw en is misschien wel het mooiste voorbeeld van de art-nouveau of szecesszió stijl in de stad. Hoe langer je naar de gevel van het huis kijkt, hoe meer details je zal zien.

8

Muzeul del Arta

Het Muzeul del Arta is het belangrijkste kunstmuseum van Timisoara. Het museum is gevestigd in een voormalig barok paleis dat officieel zijn deuren opende op 1 januari 2006. Het museum is ontstaan nadat verschillende kleine musea gefuseerd werden.

Het belangrijkste onderdeel van de collectie van het museum omvat ongeveer negentig werken van de Roemeense kunstenaar Corneliu Baba. Verder zijn er acht zalen met hedendaagse kunst te vinden. Iedere zaal heeft een ander thema. Op de begane grond van het museum worden met grote regelmaat tentoonstellingen en exposities gehouden.

9

Bastion Theresia

Het Theresia Bastion is het grootste bewaarde deel van de fortificaties van Timisoara. Het bastion is te vinden aan de rand van het historische centrum van de stad naast een grote verkeersrotonde. Het bastion, dat vernoemd is naar de Oostenrijkse keizerin Maria Theresa, werd gebouwd om de buitengrenzen van het Oostenrijk-Hongaarse rijk te verdedigen.

Net als in Arad werden de fortificaties in Timisoara gebouwd naar voorbeeld van Vauban, hij is hier echter nooit geweest. Vandaag de dag zijn er in het voormalige fort verschillende winkels en restaurants te vinden.

10

Begakanaal en park

Het Begakanaal is te vinden net buiten het historische centrum van Timisoara. Het park rondom het kanaal is overdag een geliefde plaats voor de inwoners van de stad om even te ontsnappen aan de hectiek van de stad. In de avond en nacht ontpopt het park zich als het uitgaansgebied van Timisoara. Op de oevers zijn verschillende discotheken, bars en clubs te vinden. Tijdens de warme zomeravonden in Timisoara is het de plek om te zijn.

Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Boekarest. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Timisoara. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Timisoara