top 10 bezienswaardigheden

de beste bezienswaardigheden per bestemming

bezienswaardigheden van Boekarest, Roemenië

Roemenië
top 10 bezienswaardigheden:

Boekarest
Timisoara

Overzicht
Top 10 bezienswaardigheden
categorieën:
 
bezienswaardigheden alle bestemmingen
bezienswaardigheden bezienswaardigheden
bezienswaardigheden top 10 specials

Praktische informatie
Alles over het weer, het klimaat en de veiligheid van deze bestemming vind je op de volgende websites:
 
klimaat & weer klimaatinfo Boekarest
reisadvies reisadvies Roemenië

... meer handige websites

 

De eens zo mooie, historische en zelfs even met Parijs vergeleken hoofdstad van Roemenië is door de Tweede Wereldoorlog en een zware aardbeving in 1977 behoorlijk beschadigd. Ook zijn door politieke besluiten verschillende oude wijken verdwenen. Maar gelukkig zijn er ook nog mooie plekjes bewaard gebleven. Bijvoorbeeld het ‘Plein van de Revolutie’, het schitterende groene stadshart ‘Cişmigiupark’ of de levendige met vele bomen aangelegde boulevards waaronder die met de Roemeense ‘Arc de Triomphe’. Musea is vooral te vinden in voormalige paleizen. Zo is het Koninklijke Paleis (Palatul Regal) tegenwoordig beter bekend als ‘Nationaal Museum voor de Kunst van Roemenië’. De zeer fraaie kerken in Boekarest zijn allen interessant te noemen. Ze hebben ieder een boeiend verhaal te vertellen.

 


Top 10 bezienswaardigheden van
Boekarest

bezienswaardigheid nummer 1 Ateneul Român
In het centrum van de stad Boekarest staat dit in 1888 geopende Atheneum met zijn ronde silhouet. Jaarlijks is dit het hart van beroemde muziekfestivals waarin de absolute wereldklasse hun meesterwerken ten gehore brengen. In de zeer spectaculair, romantisch en barokke vormgegeven concertzaal van het Ateneul Român, worden de fraaiste stukken door vooraanstaande symfonieorkesten gespeeld. Je vindt de Ateneul Român aan de Strada Franklin 1.
www.fge.org.ro
   
bezienswaardigheid nummer 2 Curtea Veche
Omstreeks de vijftiende eeuw werd dit voormalige koninklijke hof gebouwd voor de destijds Walachijnse vorsten. In de jaren erna is het behoorlijk uitgebreid en aangepast. Nu vandaag is het Curtea Veche een museum waar je archeologische opgravingen en voorwerpen uit de geschiedenis kunt bewonderen. Naast het hof vind je de Biserica Curtea Veche, de Oude Hof Kerk.
   
bezienswaardigheid nummer 3 Biserica Stavropoleos
De orthodoxe Stavropoleos kerk wordt gekenmerkt door zijn zeer apart te noemen uiterlijk.
In het jaar 1724 werd hij gebouwd naar een ontwerp van Ioanichie Stratonikeas. Deze persoon is na zijn overlijden ook begraven in deze kerk. Naast de Biserica Stavropoleos was een klooster en een herberg te vinden. Helaas zijn deze aan het eind van de negentiende eeuw afgebroken. In het kleine deel wat van het klooster is overgebleven bevindt zich nu een bibliotheek.
www.stavropoleos.ro
   
bezienswaardigheid nummer 4 Cişmigiupark
In dit grote publieke stadspark van de stad Boekarest vertoeft men graag om de drukte van de stad te ontlopen. Dit oudste park ligt midden in het centrum vlakbij het stadhuis. Het ruim zeventien hectare tellende park heeft een uitgestrekt meer, historische beelden, verschillende monumenten en een restaurant aan het water. De meest bijzondere bezienswaardigheid van dit park is het ‘Izovrul Sissi Stefanidi’ standbeeld. Het beeld een huilende, rouwende moeder uit die haar kind is verloren.
   
bezienswaardigheid nummer 5 Sf. Gheorgekerk
De stijl waarin deze Gheorghe kerk aan de Strada Liscani is gebouwd, noemt men Brancoveanu stijl. Deze stijl is de naam van de oprichter Constantin Brancoveanu die de kerk tussen 1705 en 1706 liet bouwen. Ten tijde dat het land door hem werd bestuurd heeft het veel welvaart en economische en culturele bloei gekend. Zijn vrouw heeft hem in deze kerk laten begraven.
www.sfantulgheorghenou.ro
   
   
bezienswaardigheid nummer 6 Palatul Parlamentuliu
In dit ‘huis van het volk’ oftewel Parlementspaleis zijn ongeveer 2000 kamers en zalen te tellen. Een deel hiervan wordt bezet door het parlement van Roemenië. Verschillende staatshoofden worden in dit enorm grote gebouw ontvangen. Helaas hebben omstreeks 1980 veel historische kerken, oude gebouwen, kloosters en een woonwijk het veld hiervoor moeten ruimen om ruimte te maken voor dit 300.000 m² tellende gebouw. Desalniettemin mag dit Palatul Parlamentuliu zich door zijn statige uiterlijk en overweldigende en imponerende inrichting tot één van de mooiste gebouwen van Boekarest noemen.
   
bezienswaardigheid nummer 7 Lipscani
Het meest oude en authentieke deel van Boekarest is te vinden in de wijk Lipscani. Al wandelend over de met kinderkopjes bekleedde straten kom je langs kleine boetiekjes en galerieën. Her en der zijn markten te vinden en bezienswaardigheden zoals de Biserica Curtea Veche kerk. Al sinds de middeleeuwen wordt deze wijk als belangrijk handelscentrum genoemd.
   
bezienswaardigheid nummer 8 Calea Victoriei
Met recht mag de Calea Victoriei zich de charmantste straat van de stad Boekarest noemen. Het is in ieder geval de oudste straat van de stad. Een aantal zeer belangrijke en bijzondere gebouwen zoals het Nationale Museum voor kunst ‘Muzeul Naional de Arte al României, Ateneul Roman concertgebouw en het Plein van de Revolutie ‘Piata Revoutiei’ zijn hier te vinden.
   
bezienswaardigheid nummer 9 Cantacuzino Paleis
In dit schitterende en sierlijk gedecoreerde voormalige paleis huisvest tegenwoordig een museum over Georde Enescu. Het paleis werd tussen 1899 en 1902 gebouwd in opdracht van één van de rijkste mannen van Roemenië, Georghe Grigore Cantacuzino beter bekend als Nabob. Later is het pand in handen gekomen van de beroemde componist George Enescu. Nu staat het Cantacuzino Palatul bekend als George Enescu Museum. Met enige regelmaat organiseert het Poolse Culturele Instituut er verschillende klassieke concerten.
www.georgeenescu.ro
   
bezienswaardigheid nummer 10 Nationaal Historisch Museum
Aan de Calea Victoriei ligt het prachtige historische museum van de stad Boekarest. De gehele Roemeense geschiedenis komt hier aan bod. De voorwerpen die er zijn te zien lopen vanaf het heden terug tot aan de prehistorie. Het meest bijzondere en waardevolle object is de ‘Tezaurul de la Pietroasa’. Vrij vertaald betekend dit ‘de gouden kip met kuikens’. Deze schat werd archeologische opgravingen in 1837 gevonden in de stad Pietroasele.
www.mnir.ro
   
  TIP: Betaal niet teveel voor je hotel

De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Boekarest. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Boekarest. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Boekarest:

Boekarest officiële site
wikipedia

  ...meer handige websites
   

 voorpagina top 10 bezienswaardigheden.nl over deze site top 10 bezienswaardigheden van alle bestemmingen privacy en cookies