Suriname Paramaribo

Paramaribo

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. Het oude centrum van deze stad heeft veel oude en koloniale woningen en gebouwen. Sommige, zoals ook de St. Petrus en Paulus Kathedraal, zijn er nog van hout gemaakt. Dit roept toch een wat dorpachtige sfeer op. Paramaribo ligt aan de Surinamerivier. In de weekenden wordt het snel drukker aan het water waar men de heerlijke verkoeling opzoekt. De markten aan de ‘Waterkant’ geven je direct een goede indruk van de lokale bevolking en hun stad. Helaas is ook te zien dat de stad te kampen heeft met achterstallig onderhoud. Desalniettemin is dit een aardig stukje tropisch Nederland. Het blijft bijzonder om hier al die Nederlandse naamborden te lezen.

Paramaribo is geen doorsnee stedentripbestemming. Veel toeristen die naar de Surinaamse hoofdstad komen, doen dit als onderdeel van een rondreis door Suriname. Er valt in Paramaribo voldoende te zien en te ondernemen om je voor enige tijd te vermaken. Met onze top 10 bezienswaardigheden van Paramaribo kun je alvast zien wat je er allemaal kunt gaan ontdekken.

Top 10 bezienswaardigheden van Paramaribo

1

Fort Zeelandia

Fort Zeelandia, dat tegenwoordig dienst doet als museum, werd rond 1600 door Nederlanders gesticht. Vanaf hier dreven zij handel en verdedigden zij hun nederzetting tegen aanvallen van buitenaf. Na verschillende veroveringen door onder andere de Engelsen en de Fransen is het fort jaren later een kazerne en gevangenis geworden. Bij deze plaats staan een aantal mooi officierswoningen en een voormalig kruithuis dat nu dienst doet als apotheek.

2

Onafhankelijkheidsplein

Het Onafhankelijkheidsplein is het hart van Paramaribo. Aan dit groene plein van Paramaribo staan de meest belangrijke gebouwen van de stad. Hier vind je namelijk het Ministerie van Justitie & Politie, congreshal, gouverneurshuis, Ministerie van Binnenlandse Zaken en het presidentiële paleis. Als er in Paramaribo officiële gebeurtenissen plaatsvinden, dan zal dat in de meeste gevallen op dit plein zijn. En iedere zondag wordt er door een aantal mannen en hun geliefde vogeltjes gestreden voor wie de mooist fluitende vogel heeft.

3

St Petrus en Paulus Kathedraal

Aan de Henck Arronstraat bevindt zich de mooi geheel uit hout opgetrokken kathedraal van Paramaribo. Rond 1883 werd deze replica van de Roosendaalse Paterskerk (Redemptotistenkerk O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand) hier gebouwd. De torens die zo’n 44 meter hoog zijn werden er pas in 1901 op geplaatst. Regelmatig heeft de kerk onderhoud nodig, omdat het hout best kwetsbaar is voor bijvoorbeeld termieten.

4

Palmentuin

Achter het Onafhankelijkheidsplein vind je de Gouverneurswoning met daarachter de prachtige koningspalmen in de Palmentuin. De tuin is aangelegd rond 1685 in opdracht van de toenmalige gouverneur Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck. In het stadspark staat een beeld van de zeer jong gestorven zoon van beeldhouwer Jozef Klas. Deze beeldhouwer heeft het beroemde standbeeld ‘Kwakoe’ gecreëerd, dat in Paramaribo werd geplaatst voor de afschaffing van de slavernij.

5

Waterkant

Evenwijdig aan de Surinamerivier loopt de mooiste en belangrijke straat Paramaribo: de Waterkant. Grote koloniale woningen domineren deze straat die in 1821 grotendeels door een grote brand werd verwoest. Vele dure koopmanswoningen gingen hierbij verloren. Een aantal leuke eetgelegenheden brengen veel sfeer in dit deel van de stad. Dagelijks is hier een markt te vinden waar veel verse producten aan de man worden gebracht.

6

Paramaribo Zoo

Vlakbij het André Kamperveenstadion bevindt zich de Cultuurtuin. In deze tuin, wat meer een park is, ligt de Paramaribo Zoo. Dit is de enige dierentuin van heel Suriname. Sinds de jaren ’80 ging het eigenlijk niet heel goed met de dierentuin, maar sinds Diergaarde Blijdorp uit Rotterdam en Artis uit Amsterdam zich er mee hebben bemoeid gaat het een stuk beter. Sinds 2020 maakt de dierentuin een transformatie door naar een flora- en faunacentrum dat zich richt op de bewustmaking van het belang van een schoon, gezond milieu. Een jaar later is er een waterparkje toegevoegd aan de Paramaribo Zoo. Deze is bedoeld voor kinderen tot en met 12 jaar oud.

7

Koningin Wilhelmina standbeeld

Vlak bij Fort Zeelandia, aan de oever van de Surinamerivier, staat het standbeeld van Koningin Wilhelmina. Het werd officieel op het Onafhankelijkheidsplein geplaatst naar aanleiding van haar 25 jarig regeringsjubileum. Sinds de Surinaamse onafhankelijkheid is het beeld naar Fort Zeelandia verplaatst. Het bronzen beeld werd ontworpen en vervaardigd door de Nederlandse beeldhouwer Gerard van Lom.

8

Moskee en Synagoge aan de Keizerstraat

In de Keizerstraat staan twee gebedshuizen met ieder hun eigen geloof in vrede vlak naast elkaar. De synagoge ‘Neve Shalom’ staat er sinds 1842 en de moskee vervangt sinds 1984 het vorige houten exemplaar uit 1932. Beiden gebouwen liggen bij een grote parkeerplaats. Zowel de synagoge, die beduidend minder bezoekers trekt, als de moskee worden keurig netjes onderhouden zodat zij hun statige uitstraling niet verliezen.

9

Duplessis-huis

Aan het Onafhankelijkheidsplein staat een statig huis uit de 17e eeuw. Dit huis behoorde eens toe aan de gewetenloze en wrede mevrouw Maria Suzanna Duplessis. Na haar scheiding nam zij in deze woning haar intrede. Zij stond bekend om haar keiharde gedrag richting slaven. Zij verdronk zelf een baby van één van de slaven omdat het te lang bleef huilen. Desondanks heeft het huis al heel wat jaren en zelfs een brand doorstaan.

10

Nola Hatterman Art Academy

Onder de kunstenaars en kunstliefhebbers is deze Nola Hatterman geen onbekende. De onconventionele kunstenares uit Amsterdam heeft altijd veel aanzien gehad in Suriname, waar zij zich sinds 1953 vestigde. Veel studenten uit de kunstwereld hebben er les van haar gehad. Door deze zelfde studenten is er na haar overlijden het Nola Hatterman Instituut opgericht. Deze kunstacademie met galerie heet tegenwoordig Nola Hatterman Art Academy.

Betaalbaar overnachten in Paramaribo

Betaal niet teveel voor je hotel in Paramaribo. De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Paramaribo. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Paramaribo. Daar kun je per hotel, appartement en B&B meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers in Paramaribo kunt boeken voor jouw reisdata!

Meer informatie over Paramaribo