Nederland Top 10 steden in Nederland

Top 10 steden in Nederland

Het maken van een stedentrip behoort tot de geliefdste vormen van vakantie vieren. Of het nu een dagtripje is of een vakantie die uit meerdere dagen bestaat: steden hebben een enorme aantrekkingskracht op mensen. Dat is vooral omdat steden veel elementen bundelen: historie, kunst, horeca, architectuur, musea, bezienswaardigheden, mogelijkheden om te winkelen en vaak vooral een eigen karakter en cultuur. Want wie alleen al onze eigen grootste steden Amsterdam en Rotterdam met elkaar vergelijkt, die zal vooral contrasten zien naast de paar overeenkomsten die je er kunt ontdekken. Nederland kent tal van leuke en mooie steden die uitermate geschikt zijn voor een boeiende stedentrip. Denk aan de culinaire steden in het bourgondische zuiden, de vestingsteden langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Hanzesteden die al in de middeleeuwen machtig en rijk waren.

We hebben uit al het aanbod van leuke Nederlandse steden er 10 uitgekozen. Omdat smaken verschillen en wij niet durven te zeggen dat de ene stad beter of leuker is dan de andere, hebben we de tien gekozen steden in volgorde van inwoneraantal in deze lijst van 10 leukste steden van Nederland gezet. Voor meer informatie over deze steden kun je doorklikken naar informatieve websites over deze plaatsen.

Top 10 steden in Nederland

1

Amsterdam

De meest bezochte en populairste stad van Nederland is onbetwist Amsterdam. Veel buitenlandse toeristen bezoeken onze hoofdstad via Schiphol om er de typische Nederlandse cultuur te ervaren. Veelal bestaat een dagje Amsterdam uit het bezoeken van de grachten, de bruggetjes, de Wallen (Red Light District), de Jordaan, de Dam, het Vondelpark, de 9 straatjes, de Albert Cuypmarkt, het MOCO museum, A’dam Lookout, het Rijksmuseum en sommigen bezoeken er misschien zelfs een coffeeshop. Ook de Nederlander zelf mag graag een dagje vertoeven in Amsterdam. Met name tijdens de Amsterdam Gay Pride en op Koningsdag wordt onze hoofdstad Amsterdam druk bezocht.

Eén van de leukste manieren om Amsterdam te ontdekken is misschien wel per fiets. Voor buitenlandse toeristen is dat zelfs een bezienswaardigheid op zich. Zij kunnen zich enorm verbazen over het aantal fietsers en met hoeveel personen men zich per fiets vervoert. Een bijkomend voordeel van fietsen, is dat je je ook gemakkelijk buiten het historische centrum kunt begeven.

Elke buurt van Amsterdam lijkt een geheel eigen identiteit te bezitten. Zo tref je in de studenten- en volkswijk De Pijp de gezelligste terrassen, de beroemde Albert Cuypmarkt, het Sarphatipark en bovenal een leuke mix aan culturen. In de westelijk gelegen wijk Bos en Lommer & De Baarsjes kun je juist weer hippe clubs, groene parken, kunst en uiteenlopende creatieve winkeltjes ontdekken. Vergeet vooral de Witte de Withstraat niet te bezoeken. Ten noorden van het IJ bevindt zich de voormalige Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij, die tegenwoordig meer bekend staat als NDSM. Dit deel van Amsterdam lijkt altijd in ontwikkeling dankzij allerlei creative ondernemers. In Oud-Zuid heb je de grootste kans dat je een bekende Nederlander tegenkomt. Het wordt gezien als de mooiste en rijkste buurt van Amsterdam.

2

Rotterdam

De moderne stad Rotterdam ligt in de provincie Zuid-Holland, in het westen van Nederland. Na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog heeft deze oude havenstad zich eigenlijk opnieuw uit moeten vinden. En dat hebben ze erg goed gedaan. Onder het Rotterdamse motto; ‘Niet lullen, maar poetsen’ is de stad zich in een razend tempo gaan ontwikkelen tot de metropool zoals we die vandaag kennen.

Net als Amsterdam heeft ook Rotterdam zijn eigen luchthaven. Rotterdam Airport is echter een stuk kleiner dan Schiphol. Als stad heeft Rotterdam een aantal leuke en interessante bezienswaardigheden te bieden. Zo kun je er uitermate boeiende architectuur bewonderen, een bezoek brengen aan de Markthal, het havengebied, Rotterdam Centraal Station, de Erasmusbrug, Diergaarde Blijdorp, Delfshaven, ss Rotterdam, de Euromast, de Koopgoot en het prachtige Museumpark. Deze laatstgenoemde staat geheel in het teken van kunst, natuur en gezelligheid.

De Witte de Withstraat kenmerkt zich met een aantal zeer gezellige horecagelegenheden en winkeltjes. Het biedt daarmee een welkome afwisseling na je bezoek aan het Boijmans van Beuningen Museum, het Maritiem Museum en/of Het Nieuwe Instituut, waar architectuur, design en cultuur op wonderlijke wijze samen lijken te komen. Rotterdam vormt met zijn skyline het moderne middelpunt van Nederland wat je beslist een keer bezocht moet hebben.

3

Den Haag

In de stad Den Haag komt cultuur, natuur en politiek op geheel eigen wijze samen. Den Haag ligt in het westen van Nederland direct aan zee, waar het een driehoek vormt met de steden Amsterdam en Rotterdam. Politiek Den Haag is te vinden aan het Binnenhof in het centrum. Hier werkt de minister-president samen met de Eerste- en Tweede Kamer die gezamenlijk de Nederlandse democratie vormen.

Den Haag is ook een studentenstad. Veel studenten volgen hier of in de nabij gelegen stad Leiden een universitaire opleiding. Dit zorgt voor een bepaalde relaxte sfeer in de stad. Het stadsdeel Scheveningen staat bekend om het mooie strand, gezellige horeca en de beroemde Pier. Een dagje winkelen in Den Haag is dan ook uitstekend te combineren met een paar uurtjes aan het strand.

De populairste bezienswaardigheden van Den Haag zijn het Vredespaleis, Panorama Mesdag, Paleis Huis ten Bosch, Paleis Noordeinde, winkelgebied Haagse Bluf en de Foodhallen. Qua musea heb je nogal wat te kiezen. In het Escher Museum aan de Lange Voorhout, wat is gevestigd in het een voormalig paleis van koningin-Moeder Emma, staat alles in het teken van illusie en fantasie. In het Mauritshuis tref je voornamelijk uitmuntende schilderkunst uit zeventiende en achttiende eeuw. In het familiemuseum Museon kun je op interactieve wijze alles te weten komen over onze planeet, haar inwoners en de toekomst.

De geschiedenis van Den Haag is vooral in het centrum rondom het Binnenhof en de Hofvijver terug te vinden. Vanuit de dertiende-eeuwse Ridderzaal spreekt de koning van Nederland elk jaar zijn volk toe middels een Troonrede. Voor de liefhebbers zijn er speciale rondleidingen te boeken.

4

Utrecht

Het bekendste herkenningspunt van de stad Utrecht is de Domtoren aan het Domplein. Het wordt zelfs het symbool van de stad genoemd. De honderdtwaalf meter hoge kerktoren is onderdeel van de veertiende-eeuwse Dom van Utrecht. Voor het allermooiste uitzicht over de stad, dien je meer dan vier-honderd-vijftig treden te beklimmen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een kaartje te kopen en de lift naar boven te pakken. Utrecht is behalve een historische stad ook een gewilde studentenstad. De vele horeca- en winkelgelegenheden bieden hen een goede kans op een gewild bijbaantje.

In Utrecht kun je heerlijk wandelen langs de vele grachten. Aan en zelfs in de grachten zijn leuke terrassen, café’s en restaurantjes te vinden. Een culinaire stedentrip is in Utrecht dan ook uitstekend te maken. Winkelen doe je bij uitstek in het Vredenburgkwartier. Met slecht weer ben je meer dan welkom in het winkelcentrum Hoog Catharijne. Daarnaast kun je in dit historische stadsdeel een rondvaart over de Oudegracht maken, een bezoek brengen aan Park Paardenveld of het Nederlands Volksbuurtmuseum bezoeken.

Op verschillende plekken in Utrecht kun je de rust opzoeken. Utrecht telt namelijk heel wat hofjes, tuinen en parken. Met name de universiteitstuinen in de omgeving van Fort Hoofddijk zijn erg fraai. Het fort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wat bekend staat om de mooie wandelingen en fiets- en vaarroutes die je er kunt maken.

5

Groningen

Eén van de grootste steden in het hoge noorden van Nederland is Groningen. Bezoekers kunnen in Groningen een veelzijdigheid aan bezienswaardigheden ontdekken. Denk hierbij aan erfgoederen, zoals de vijftiende-eeuwse Martinitoren en kerk, oude pakhuizen aan de Hoge der A en Lage der A in het oude havengebied, Vesting Bourtange, de Korenbeurs en het Pelstergasthuis.

Naast de historische bezienswaardigheden heeft Groningen ook een aantal hippe plekjes die klaar zijn om ontdekt kunnen worden. Her en der zijn er in de stad leuke dakterrassen, conceptstores en streetart te vinden. Het Groninger Museum voor kunst en design is zowel van buiten als van binnen een must-see. En winkelen kun je fantastisch in de Folkingestraat, Kromme Elleboog, De Zwanestraat en de Oude Kijk in ’t Jat.

Als festivalstad heeft Groningen inmiddels naam en faam opgebouwd. Met name het zomerse Noorderzon festival, Kadepop en Paradigm trekken jaarlijks vele bezoekers. Indien je de stad Groningen met lekker weer bezoekt, dan kunnen we je van harte De Suikertuin aanbevelen. Dit bruisende nieuwe stadsdeel, wat de achtertuin van Groningen wordt genoemd, is voorzien van een strandje, een festival terras genaamd Stadslab en zelf een Paradigm biergarten.

6

Breda

In het Brabantse Breda gaat elk bourgondisch hart sneller kloppen. Dat Brabanders van lekker eten en drinken houden is al lang geen geheim meer. Zo ook in Breda. In het centrum van de stad, aan de Grote Markt, is het vooral de horeca die er huishoudt. Met name in de weekenden en tijdens de meer zomers dagen is vrijwel elke stoel hier bezet. In de directe omgeving zijn er uiteenlopende goede restaurants en gezellige cafés te vinden.

Het winkelgebied van Breda is vooral om en aan de Grote Markt, de Karrestraat, Ginnekenstraat en Lange Brugstraat te vinden. Het winkelcentrum de Baronie is overdekt. Naast de bekende winkelketens tref je met name aan de Veemarktstraat, Wilhelminastraat en Het Sas ook leuke kleine boetiekjes. De geschiedenis van Breda is deels terug te voeren naar de tijd waarin Breda een vestingstad was. Nog altijd zijn er een militaire kazernes te vinden. Breda is altijd een stad geweest waarin veel handel en industrie te vinden was.

De Heren van Breda, adel uit de Oranje-Nassau familie, hebben vanuit het Kasteel van Breda daar lang op toe kunnen zien. In de Grote Kerk liggen ook enkele leden van de Oranje-Nassau begraven. Andere bijzonder bezienswaardigheden van Breda zijn: de Koepelgevangenis, waar je tegenwoordig een escape ervaring kunt boeken; het eeuwenoude Mastbos; Park Valkenberg; het Begijnhof aan de Catharinastraat; muurschilderingen van de Blind Walls Gallery; het Stedelijk Museum Breda waar je ruim vier-honderd-vijftig jaar geschiedenis en kunst kunt bewonderen; Generaal Maczek Memorial, een Pools militair ereveld voor deze bevrijders van Nederland en België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waterliefhebbers kunnen eventueel ook een rondvaart boeken over de singels van Breda.

7

Haarlem

Aan de rivier de Spaarne in de provincie Noord-Holland ligt de stad Haarlem. Het knusse karakter van Haarlem geeft je niet het vermoeden dat je je in een stad begeeft. Toch kreeg Haarlem al in de dertiende eeuw stadsrechten en wordt het inmiddels de tweede grote stad van de provincie Noord-Holland genoemd. In het verleden heeft Haarlem vooral geld verdiend aan de handel in lakens, linnen en wol. Het vervoer verliep voornamelijk via de Spaarne. Nu vandaag is Haarlem vooral een stad waar je fantastisch kunt winkelen in de ‘Gouden Straatjes’, cultuur kunt snuiven en culinaire verrassingen kunt opdoen.

De voormalige Jopenkerk in het centrum is tegenwoordig ingericht als bierbrouwerij waar je tevens ook uitstekend kunt lunchen of dineren. De Sint-Bavokerk neemt een prominente plek in aan de Grote Markt. Daartegenover bevindt zich het Stadhuis van Haarlem. In een ander monumentaal pand aan de Grote Markt is het Frans Hals Museum gevestigd. Dit museum toont voornamelijk schilderwerken van meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw. Daarnaast is er ook een collectie met moderne en hedendaagse kunstwerken te bewonderen. In het zestig hectaren tellende stadspark Haarlemmerhout tref je een voormalig buitenhuis van Napoleon.

Het Teylersmuseum aan de Spaarne is het oudste museum van Nederland. Met een bezoek aan dit kennisinstituut voor kunst en wetenschap biedt je jezelf de gelegenheid om terug te stappen in de achttiende en negentiende eeuw. Zowel de collectie als het karakteristieke interieur zijn erg bijzonder te noemen.

Architectuurliefhebbers mogen een bezoek aan de Koepelkathedraal van Haarlem niet overslaan. Het immense bouwwerk, dat ook bekend staat als ‘Kathedraal basiliek Sint Bavo’ werd eind negentiende eeuw ontworpen door Joseph Cuypers. In het ontwerp zijn verschillende stijlen te herkennen.

Heden en verleden zijn in de stad Haarlem op passende wijze vervlochten met elkaar. Pittoreske hofjes, steegjes, oude gevels en monumentale panden worden liefdevol omarmt en/of nieuw leven ingeblazen, zonder afbreuk te doen aan waardevolle herinneringen van weleer. Het maakt van Haarlem een bijzonder leuke stad voor een uitdagende doch ontspannende stedentrip.

8

Delft

In de Zuid-Hollandse provincie van Nederland ligt de gezellige stad Delft. Vaak wordt deze stad in één adem genoemd met TU Delft en Delfts blauw, een typisch Nederlands aardewerk voorzien van traditionele blauwe decoratie. Het werd echter in de zestiende eeuw door Vlaamse pottenbakkers geïntroduceerd. In het museum ‘Koninklijke Porceleyne Fles’ kun je meer over de geschiedenis van Delfstblauw. Delft is in ieder geval voor altijd verbonden aan de kleur blauw. Rondom de Markt en aan de grachten zijn verschillende leuke winkels te vinden. Het aanbod is divers en de horeca biedt een leuke afwisseling.

Delft staat ook bekend als prinsenstad. Er zijn dan ook nauwe banden met het koningshuis. Dit alles is voortgekomen uit de vlucht van Willem van Oranje uit Breda naar Delft in 1572. En het was hier in Delft dat hij in 1584 werd neergeschoten. De exacte plaats, met de kogels nog in muur, is te vinden in Museum Prinsenhof Delft. In de Nieuwe Kerk werd Willem van Oranje begraven. Latere Oranje-telgen en andere leden van het koninklijke huis worden eveneens in de Nieuwe Kerk begraven.

Kunst is belangrijk in Delft. Je vindt er dan ook verschillende galerieën, musea, standbeelden en streetart. Eén van de bijzonderste musea in Delft is het Vermeer Centrum. Hier bevindt zich namelijk de compleetste collectie van deze in Delft geboren kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Ook zijn persoonlijke leven, zijn gezin en de stad Delft komen in dit museum aan bod.

Wandelaars kunnen volledig aan hun trekken komen in een stad als Delft. Er zijn maar liefst zeven wandelingen te volgen met ieder hun eigen thema. Bij de VVV kunnen ze je er meer over vertellen. Wanneer moderne architectuur je aanspreekt, dan is het aan te bevelen om de Technische Universiteit Delft op te zoeken. Met name de bibliotheek trekt veel aandacht. Het is een combinatie tussen een gebouw en een landschap die al verschillende prijzen in de wacht heeft geslepen.

9

Zwolle

De ligging aan het Zwarte Water, de Overijsselse Vecht en de verbinding met de IJssel heeft de stad Zwolle geen windeieren gelegd. Het maakte van deze Overijsselse stad tijdens de middeleeuwen een Hanzestad. Met name tijdens de vijftiende eeuw floreerde de stad enorm dankzij de handel. Tegenwoordig worden de kanalen vooral voor plezier gebruikt. Bezoekers van de stad kunnen een rondvaart maken of huren zelf een bootje. Er is zelfs een stadsstrandje te vinden.

Zwolle lijkt alle ingrediënten in huis te hebben voor een heerlijke stedentrip. Musea als het Herman Brood Museum of het daar tegenover gelegen Museum de Fundatie maken van Zwolle een culturele bestemming. Museum Fundatie, waar je vooral beeldende kunst kunt bewonderen, is eveneens een prachtig voorbeeld van een gebalanceerde mix tussen oude en nieuwe architectuur. De ‘wolk’ boven het historische deel bestaat uit ontelbare keramische blauw-witte tegeltjes. Kun je je voorstellen hoe dat er bij zonnig weer uitziet?

Verder is in Zwolle een fantastische boekenwinkel te vinden die gevestigd is in de monumentale Boerenkerk, kun je er uitgebreid lunchen of dineren bij het bekende restaurant van Jonnie en Thérèsa de Boer ‘De Librije’ of slenter je lekker door het centrum langs toffe boetiekjes, terrassen, cafés of Het Wezenlanden Park.

10

Maastricht

Wie aan Maastricht denkt, die denkt wellicht aan Limburgse Vlaaien. De provincie staat er immers om bekend. En natuurlijk ook carnaval. Nergens in het land wordt dit feestje zo uitbundig gevierd dan hier in Maastricht. Met name tijdens de ‘Bónte Störm-optocht’ is de stad in opperste beste stemming. De rest van het jaar is Maastricht gelukkig ook erg leuk om te bezoeken. Je kunt er uitermate gezellig winkelen, een terrasje pakken of een spraakmakende expositie bezoeken.

Het bekendste plein van Maastricht is het Vrijthof. Het wordt ook wel het culturele hart van de stad genoemd. Als er op cultureel of gebied iets te doen is, dan is dat hier. Naast het sprankelende centrum heeft Maastricht ook nog enkele resten uit de geschiedenis te delen met haar bezoekers. De vestingwerken uit de dertiende eeuw getuigen hiervan. Basiliek Sint-Servaas is vooral mooi om haar uiterlijke verschijning, maar ook een bezoekje waard vanwege de schatkamer waarin de Servatiusschrijn te bewonderen is.

Een wandeling door de stad brengt je vanzelf op plekjes als het Bonefantenmuseum aan de Maas, stadsdelen als Wyck en het Jekerkwartier, Fort Sint Pieter en de Grotten Noord, Zonneberg en de Kazematten. Een dagje Maastricht sluit je per voorkeur af in één van de vele gezellige restaurants die Maastricht rijk is.