Nederland

Nederland is een klein land waar enorm veel te zien en te doen is. Niet voor niets kiezen jaarlijks miljoenen Nederlanders voor een vakantie in eigen land. De contrasten binnen Nederland zijn groot, het land barst van de musea en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn en voor natuurliefhebbers zijn er nog steeds prachtige natuurgebieden te ontdekken in ons eigen kleine kikkerlandje. Daarnaast bieden steden zoals Amsterdam en Rotterdam enorm veel cultuur, historie en architectuur. Nederland is ook het land waar je een hoge concentratie aan leuke pretparken vindt. De Efteling is daar natuurlijk een schoolvoorbeeld van, maar er zijn ook een aantal kleinere attractieparken die zeker de moeite waard zijn om een dagje naartoe te trekken. De enige instabiele factor waar je in Nederland altijd mee te maken zult hebben is het weer. Zonzekerheid is iets wat we in Nederland niet kennen. Vandaar dat onze top tien bezienswaardigheden van Nederland ook een aantal bezienswaardigheden bevat die ook bij minder goed weer de moeite waard zijn.

Een top tien is altijd erg beperkt. We hebben daarom evenementen zoals de Elfstedentocht, het carnaval en Amsterdam Pride al weggelaten uit het overzicht. In de top-10’s van provincies, gebieden en steden in Nederland kun je terecht voor meer inspiratie van wat er allemaal in Nederland te zien en te doen is.

Top 10 bezienswaardigheden van Nederland

1

De 3 grote steden

Nederland telt tal van steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Als je alleen al kijkt naar de hanzesteden en de provinciehoofdsteden, dan kom je op een aardig lijstje uit van boeiende plaatsen waar je een prima stedentrip kunt maken. De drie grootste steden van Nederland, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, zijn de populairste citytripbestemmingen van Nederland. Het leuke is dat elk van deze steden een eigen gezicht ben cultuur heeft. Wij zullen niet zo snel roepen dat één van deze steden beter of mooier is dan de ander. Ze zijn stuk voor stuk meer dan de moeite waard.

Amsterdam heeft de meeste inwoners en is de hoofdstad van Nederland. Meer Nederlands dan Amsterdam bestaat bijna niet. Althans, in de kern is Amsterdam natuurlijk oer-Hollands. Veel van de Nederlandse geschiedenis is terug te voeren naar onze hoofdstad. Tegenwoordig is het centrum van Amsterdam getransformeerd tot een openluchtmuseum waar je meer toeristen dan Amsterdammers ziet. De stad telt enorm veel bezienswaardigheden zoals de grachten, de klassieke gevels, toonaangevende musea zoals het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh-museum en natuurlijk de Amsterdamse wallen. Het leuke van Amsterdam is dat je je zelfs als Nederlander echt op vakantie voelt als je door Amsterdam loopt. Zo veel verschilt de hoofdstad van de gemiddelde leefomgeving van Nederlanders die elders wonen.

Havenstad Rotterdam heeft zich de afgelopen jaren internationaal ontwikkeld tot een populaire toeristische bestemming. Door de bombardementen in 1940 en de Rotterdamse haven is Rotterdam helemaal niet te vergelijken met Amsterdam. De skyline van Rotterdam, die vooral langs de Nieuwe Maas ligt, wordt vooral gedomineerd door moderne architectuur. Op dat gebied is Rotterdam een schoolvoorbeeld van twintigste-eeuwse en hedendaagse architectuur. Mooi is om te zien hoe moderne elementen samenwerken met oude gebouwen die nog wel in Rotterdam te vinden zijn. Een fraai voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Kop van Zuid waar het oude havengebied samensmelt met veel moderne nieuwbouw.

Residentiestad Den Haag heeft het grote voordeel dat het aan de kust ligt. Tot de stad behoren de kustplaatsen Scheveningen en Kijkduin. De in totaal 11 kilometer aan kustlijn zorgt ervoor dat je een trip naar Den Haag kunt combineren met een bezoek aan het strand. Mocht het geen strandweer zijn, dan kun je je in de binnenstad van Den Haag prima vermaken. Tal van leuke winkeltjes en bezienswaardigheden zorgen ervoor dat een dagje of weekendje Den Haag je zelden zullen vervelen. Noemenswaardige bezienswaardigheden binnen Den Haag zijn het Binnenhof, de Gevangenpoort, de Grote Kerk en het Mauritshuis. Leuke attracties voor wie met kinderen Den Haag bezoekt zijn Madurodam, Sea Life en Familiepark Drievliet.

2

Nederlandse musea

Museumliefhebbers komen in Nederland helemaal aan hun trekken. Nederland telt een paar honderd geregistreerde musea, die zeer uiteenlopend van karakter en grootte zijn. Het Rijksmuseum, het Anne Frankhuis en het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn de drukst bezochte musea van Nederland. De hoofdstad alleen al telt meer dan honderd musea. Leuke musea voor kinderen zijn bijvoorbeeld het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht, NEMO in Amsterdam, Naturalis in Leiden en het Archeon in Alphen aan den Rijn.

Museumjaarkaart

Als je in Nederland meerdere musea binnen een jaar wilt bezoeken, dan is het aanschaffen van een Museumjaarkaart het overwegen waard. Met deze persoonsgebonden pas kun je een jaar lang onbeperkt een groot deel van de Nederlandse musea bezoeken. Als je pakweg vijf tot tien musea in een heel jaar bezoekt, dan ben je met de Museumjaarkaart vaak al goedkoper uit dan wanneer je losse kaartjes koopt. Voor jongeren en kinderen zijn er museumkaarten met een gereduceerd tarief beschikbaar.

3

Noordzeestranden

Nederland telt vele kilometers aan prachtige stranden. Deze Noordzeestranden bestaan vaak uit lange zandstranden met daarachter duinen of dijken. Samen vormen zij primaire waterkeringen die ons moeten beschermen tegen de zee. De stranden hebben vooral een belangrijke recreatieve functie. Tijdens aangenaam zomers weer trekken Nederlanders massaal naar de stranden. Op het moment dat er in Nederland een keer tropische temperaturen zijn dan levert dit vrijwel zeker vele kilometers file richting de kust op. Populaire badplaatsen zijn Domburg, Renesse, Ouddorp, Scheveningen, Zandvoort, Bloemendaal, Noordwijk en Katwijk. Rustzoekers gaan graag naar de Waddeneilanden om daar van de stranden te genieten.

Veel van de Nederlandse Noordzeestranden tellen tal van voorzieningen zoals beach clubs, toiletten en douches. Verder kun je op steeds meer plekken strandhuisjes huren voor daggebruik of zelfs heerlijk overnachten op het strand.

4

Mooie dorpjes en kleine stadjes

Nederland telt ontzettend veel leuke dorpen en kleine stadjes. Deze lopen uiteen van oude vestingplaatsjes, authentieke leefkernen met een geheel eigen cultuur tot aan levendige badplaatsen. Als je een vakantie zou wijden aan de mooiste dorpjes van Nederland dan heb je aan een vakantie van drie weken hoogstwaarschijnlijk niet voldoende. Wat te denken van het Venetië van het noorden: Giethoorn? Of van oude vissersdorpen zoals Urk? Nederland heeft zoveel mooie dorpen en kleine stadjes dat er zelfs boeken aan gewijd worden. Het leuke is dat iedere provincie een eigen unieke mix van mooie dorpen heeft.

Op site mooistedorpjes.nl kun je per Nederlandse provincie bekijken wat daar de mooiste dorpjes en kleine steden zijn.

5

Efteling

Voor Nederlanders is de centraal in Brabant gelegen Efteling hét pretpark van Nederland. Ooit begonnen als een sprookjespark en in de loop der jaren uitgegroeid tot het drukstbezochte themapark van de lage landen. Sinds 1952 is dit sprookjespark in Kaatsheuvel geopend voor publiek. Het sprookjesbos met onder andere het kasteel van Doornroosje is er nog altijd erg populair. Langzaam heeft het park zich van daaruit uitgebreid naar een zeer groot pretpark waar je al gillend een ritje in de Python kunt maken. De tovernar en parkmascotte Pardoes is het gezicht van de Efteling. Zijn taak is om de fantasie en het geloof in sprookjes in leven te houden. En sinds 2005 heeft hij daarin gezelschap van prinses Pardijntje.

Overnachten bij de Efteling

De Efteling is tegenwoordig het hele jaar door geopend en kent meerdere mogelijkheden om te overnachten. Dit begon ooit met het Efteling Hotel, maar tegenwoordig kun je ook in prachtige vakantieparken zoals Efteling Bosrijk slapen. Op die manier haar je nog meer uit je bezoek aan de Efteling. Als overnachtende gast mag je ’s morgens een half uur eerder het park in dan de dagtoeristen.

6

Molens

Nederland betekent voor buitenlandse toeristen vooral klompen, tulpen, kaas en molens. Dat beeld is vrijwel onuitwisbaar onder buitenlanders die Nederland nog niet bezocht hebben. Dat Nederland vooral op basis van ondernemersgeest en innovaties wereldwijd een land van betekenis is, dat is bij minder mensen bekend. Voor toeristen die naar Nederland komen staat het bezoeken van molens dan ook hoog op het verlanglijstje. Er zijn twee plekken die vanwege de molens veel bezocht worden: de Zaanse Schans en Kinderdijk. De Kinderdijkse molens staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waardoor deze poldermolens een plek in deze top tien verdienen.

De in Noord-Holland gelegen Zaanse Schans is minder authentiek, omdat de molens van elders naar deze plek verhuisd zijn. Dat maakt de Zaanse Schans niet minder interessant. Omdat de molens hier samengevoegd zijn met een aantal rijksmonumentale houten gebouwen, is er een plek ontstaan die misschien wel het meest Nederlands is van alle plekken die Nederland rijk is. Dat maakt van de Zaanse Schans een absolute top-bezienswaardigheid voor buitenlandse toeristen, maar ook voor Nederlandse bezoekers die een stukje folklore uit eigen land willen ontdekken.

7

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nederland kent verscheidene mooie natuurgebieden. Niemand zal ontkennen dat Nederland dichtbevolkt is en dat je hier geen natuurparken van enorme omvang hoeft te verwachten. Gelukkig heeft men in Nederland wel het besef hoe waardevol en uniek de natuurgebieden zijn. Verschillende gebieden zijn daarom in de loop van de jaren uitgeroepen tot nationaal park. Denk aan de Biesbosch, Weerribben-Wieden en de Loonse en Drunense Duinen.

De Hoge Veluwe is het bekendste en meest bezochte nationale park van Nederland. Het natuurgebied ligt in de provincie Gelderland. Opvallend is dat het park niet gesubsidieerd wordt. Als bezoeker betekent dit dat je moet betalen om het park binnen te kunnen. Behalve een fraai natuurgebied kun je ook een aantal mooie monumenten zien zoals het Jachthuis Sint-Hubertus. Erg bekend is het in het park gelegen Kröller-Müller Museum. Vooral het beeldenpark dat bij het museum hoort is de moeite waard. Hét transportmiddel binnen de Hoge Veluwe zijn de witte fietsen die gratis gebruikt mogen worden.

Als je wilde dieren wilt spotten op de Veluwe dan is de kans daarop het grootste vlak na zonsopkomst of in het uurtje voor zonsondergang. In de vroege ochtend heb je de grootste kans om reeën, vossen, wilde zwijnen of edelherten te zien. Wie dat wil die kan tegen betaling op safari gaan met de boswachter.

Een dag op de Veluwe

Het blogartikel ‘De Veluwe in 12 uur: natuur en kunst op de Veluwe‘ laat op fraaie wijze zien hoe je een dagje op de Hoge Veluwe in kunt vullen. Een duidelijke tijdlijn, goede tips en veel foto’s nemen je mee tijdens een dagje op de Hoge Veluwe.

8

Dierentuinen en -parken

Dierenliefhebbers kunnen in Nederland verschillende dierentuinen en -parken bezoeken. De grootste Nederlandse dierentuinen behoren tot de Europese top. Mooie voorbeelden hiervan zijn Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, Artis in Amsterdam en Burgers Zoo in Arnhem. Sommige parken beperken zich tot een aantal diersoorten, zoals het Dolfinarium in Harderwijk dat alleen maar zeedieren huisvest en de Apenheul in Apeldoorn waar alleen maar apen rondlopen. In totaal passeren om en nabij de tien miljoen betalende bezoekers de kassa’s van de gezamenlijke dierentuinen van Nederland.

Een afwijkend dierenpark is Safaripark Beekse Bergen. Hier kun je naast wandelen de dieren ook vanuit een safaribus of boot bekijken. Het leukste vindt men vaak om met de eigen auto door het park te rijden. Je rijdt dan stapvoets door de savannes waar allerlei ‘wilde’ dieren zoals leeuwen, giraffes en zebra’s leven. Net als wanneer je in Afrika op safari gaat, dien je hier voor je eigen veiligheid op de autoroute in de auto te blijven.

9

Keukenhof

De Keukenhof is een absolute topattractie binnen Nederland. Als je beseft dat dit prachtige park ongeveer twee maanden per jaar geopend is en in die korte tijd meestal meer dan een miljoen bezoekers ontvangt, dan weet je dat je te maken hebt met een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Nederland. De Keukenhof is een bloementuin die gelegen is bij Lisse, in Zuid-Holland. Hiermee ligt de Keukenhof in het hart van de beroemde Nederlandse bollenstreek. Je kunt in het voorjaar met de fiets, auto of motor een zogenaamde bloembollenroute rijden. Door de beperkte parkeer- en stopmogelijkheden is het soms lastig om de bloemen van dichterbij te zien of een mooie foto van de bollenvelden te schieten.

Dankzij de Keukenhof hoef je geen moeite te doen. De hoveniers van de Keukenhof doen ieder jaar hun uiterste best om hier in het voorjaar het bezoek van een fleurig bloemenpark te laten genieten. Het park opent meestal in de tweede helft van maart zijn deuren en blijft vervolgens tot in mei open. Als het park open is kun je genieten van bloementuinen die aangelegd zijn met meer dan zeven miljoen bolbloemen zoals krokussen, tulpen en narcissen.

10

Fietsen

Hoewel men in Nederland meer autokilometers dan fietskilometers maakt, wordt de fiets als het nationale transportmiddel van Nederland beschouwd. Gemiddeld bezit een Nederlander ruim 1,3 fiets, waardoor Nederland qua fietsbezit wereldwijd op de eerste plaats staat. Voor Nederlanders is fietsen vrijwel net zo vanzelfsprekend. We gaan op de fiets naar het werk, brengen de kinderen op de fiets naar school en doen een deel van onze boodschappen op de fiets. In onze vrijtijd gaan we graag recreatief of sportief fietsen. Ons land leent zich hier prima voor. Nederland is compact en grotendeels vlak. De afstanden zijn beperkt.

De fiets is een ideale manier om ons land te verkennen. Er zijn tal van boeiende fietstochten uitgezet. Dankzij het enorme netwerk aan fietsknooppunten kun je simpelweg je eigen route samenstellen. Dat kan onder andere via deze fietsknooppuntplanner. Het hoge aantal fietspaden zorgt ervoor dat je als fietser veilig op pad kunt gaan.

Wie geen eigen fiets bij zich heeft, die kan op honderden plekken in Nederland een fiets huren. Er is geen land ter wereld waar zo’n hoge penetratie aan fietsverhuurders is. Voor wie dat wil zijn er steeds vaker fietsen met trapondersteuning (e-bikes) beschikbaar. Je kunt met de fiets de natuur in trekken om te genieten van het mooie landschap en de fantastische vergezichten die Nederland te bieden heeft. De fiets is ook een ideaal vervoermiddel om steden te ontdekken. De afgelopen jaren is het aantal geboekte fietstours door Nederlandse steden explosief gestegen. In klein gezelschap kun je dan met een ervaren gids leuke steden zoals Breda, Rotterdam, Maastricht of Leeuwarden ontdekken. Via Baja Bikes, de Nederlandse marktleider op het gebied van fietstours, kun je allerlei soorten boeiende tours door Nederlandse steden boeken.

Meer informatie over Nederland