Nederland Zuid-Holland

Zuid-Holland

De Nederlandse provincie Zuid-Holland behoort tot de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Bijna een kwart van de Nederlandse inwoners woont in Zuid-Holland. Dit wordt vooral in grote en middelgrote steden zoals Rotterdam, Den haag, Leiden, Delft, Zoetermeer en Dordrecht geconcentreerd. Gelukkig blijft er in Zuid-Holland nog voldoende ruimte over voor natuur en pittoreske plaatsjes. Die ruimte wordt langzaamaan wel steeds kleiner, hoewel men de steden nu vooral verticaal laat groeien. De naam Zuid-Holland betekent dat dit het zuidelijke deel betreft van de streek die we als Holland kennen. Het noordelijke deel heet Noord-Holland. Vaak wordt de naam Holland onterecht gebruikt als men het land Nederland bedoeld. De verwarring is vanuit meerdere oogpunten niet zo gek. Zo bezoeken veel buitenlandse toeristen alleen maar de provincies Noord- en Zuid-Holland tijdens hun vakantie in Nederland.

Zuid-Holland telt tal van boeiende bezienswaardigheden. Zoveel eigenlijk dat het lastig is om een top 10 bezienswaardigheden van Zuid-Holland samen te stellen zonder een aantal mooie en noemenswaardige plaatsen buiten beschouwing te laten. Vandaar dat we de belangrijkste steden in zijn geheel opgenomen hebben in dit lijstje met de tien hoogtepunten van Zuid-Holland. Per stad kun je doorklikken naar hun individuele top 10 lijstjes met de beste bezienswaardigheden.

Top 10 bezienswaardigheden van Zuid-Holland

1

Rotterdam

Wat ons betreft is Rotterdam de leukste stedentripbestemming binnen de provincie Noord-Holland. Havenstad Rotterdam heeft zich de afgelopen jaren internationaal ontwikkeld tot een populaire toeristische bestemming. Door de bombardementen in 1940 en de Rotterdamse haven is Rotterdam helemaal niet te vergelijken met Amsterdam. De skyline van Rotterdam, die vooral langs de Nieuwe Maas ligt, wordt vooral gedomineerd door moderne architectuur. Op dat gebied is Rotterdam een schoolvoorbeeld van twintigste-eeuwse en hedendaagse architectuur. Mooi is om te zien hoe moderne elementen samenwerken met oude gebouwen die nog wel in Rotterdam te vinden zijn. Een fraai voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Kop van Zuid waar het oude havengebied samensmelt met veel moderne nieuwbouw.

Als symbool van de stad is de Euromast een prominent onderdeel in de skyline van Rotterdam. Omstreeks 1960 werd deze uitkijktoren geplaatst naar een ontwerp van H.A. Maaskant. In 1970 werd besloten de toren te verhogen met een uitkijkplatform. Hierdoor kreeg het een afmeting van 185 meter. Het is mogelijk om per lift naar boven te gaan, maar ook de trap is nog altijd een optie. Je geniet dan van een geweldig uitzicht over Rotterdam en de omgeving. Er zijn diverse mogelijkheden om de toren te beleven of te ontdekken. Wat te denken van abseilen of tokkelen?

In het hart van de bruisende stad Rotterdam ligt deze oude en eens belangrijke haven van de stad. Omstreeks de 14de eeuw had de haven een belangrijke functie voor de stad. Nog altijd heeft hij die niet verloren. Al is het tegenwoordig dan wel meer bekend als uitgaansgebied. Tegenover het prachtige ‘Witte Huis’, wat ooit de eerste wolkenkrabber van Europa was, liggen de gezelligste cafés, bars en restaurants. Met name ‘s avonds komt de haven echt tot leven.

2

Den Haag

Residentiestad Den Haag heeft het grote voordeel dat het aan de kust ligt. Tot de stad behoren de kustplaatsen Scheveningen en Kijkduin. De in totaal 11 kilometer aan kustlijn zorgt ervoor dat je een trip naar Den Haag kunt combineren met een bezoek aan het strand. Mocht het geen strandweer zijn, dan kun je je in de binnenstad van Den Haag prima vermaken. Tal van leuke winkeltjes en bezienswaardigheden zorgen ervoor dat een dagje of weekendje Den Haag je zelden zullen vervelen. Noemenswaardige bezienswaardigheden binnen Den Haag zijn het Binnenhof, de Gevangenpoort, de Grote Kerk en het Mauritshuis. Leuke attracties voor wie met kinderen Den Haag bezoekt zijn Madurodam, Sea Life en Familiepark Drievliet.

3

Molens van Kinderdijk

Buitenlanders zien windmolens als iets wat echt bij Nederland hoort. Wie in Nederland woont die zal in zijn of haar buurt zeker wel een traditionele windmolen weten te staan. Het aantal plekken waar je een grote verzameling molens bij elkaar kunt zien staan is beperkt. Kinderdijk is daar een uitzondering op en is daardoor een enorme toeristische trekpleister.

De 19 molens die bij het dorpje Kinderdijk staan, vormen één van de mooiste voorbeelden van typisch Nederlandse windmolens die je kunt bezoeken. Deze gemaalmolens doen hier al sinds halverwege de achttiende eeuw hun werk. Wie dat wil die kan een wandeling langs de molens maken of dit unieke stukje Nederland per fiets ontdekken. Tegen betaling kun je de museummolens bezoeken en een rondvaart maken, waarbij je dit unieke stukje erfgoed vanaf het water kunt ontdekken.

4

Bollenstreek en de Keukenhof

Tulpen zijn onlosmakelijk verbonden aan Nederland. In de Bollenstreek zijn ze dan ook veelvuldig terug te vinden. Al sinds het einde van de 16de eeuw kenmerkt dit gebied zich met de bloembollenvelden. Felgekleurde velden sieren de streek die van Leiden tot Haarlem loopt. Naast de tulpen bloeien er ook narcissen, krokussen en de heerlijk geurende hyacinten. Het Bloemencorso dat jaarlijks plaatsvindt op de derde zaterdag van april trekt duizenden bezoekers naar Zuid-Holland. De veertig kilometer lange route loopt van Noordwijk naar Haarlem langs plaatsen als Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek en Heemstede. De tientallen praalwagens zijn geheel versierd met de kleurige bloemen uit de regio.

Het fleurigste bloemenpark van Nederland is te vinden in Lisse: de Keukenhof. Verschillende inspiratietuinen met uiteenlopende thema’s maken van dit park een boeiend dagje uit. Ook voor de aankleding van uw eigen tuin lopen de inspiraties hoog op. Zo is er een patiotuin, vlondertuin, stadstuin en ronde tuin te vinden. Regelmatig zijn er show en exposities te bewonderen. Meer dan zeven miljoen bloemen verspreid tussen allerlei kunstobjecten en paviljoens wachten om ontdekt te worden. De Keukenhof is geopend tijdens het bloeiseizoen van de bloembollen. Meestal is dat van half of eind maart tot medio mei.

5

Stranden

De ligging aan de Noordzee zorgt ervoor dat Zuid-Holland verschillende mooie Noordzeestranden kent. De gezelligste en mooiste stranden van Zuid-Holland zijn te vinden bij Noordwijk aan Zee en Katwijk aan Zee. De kilometers lange stranden zijn voorzien van gezellige strandpaviljoens en diverse watersportmogelijkheden. In de nabijheid van de stranden zijn voldoende parkeergelegenheden en/of pendeldiensten naar het centrum.

Wie wat meer rust wil hebben die kan de stranden van Ouddorp bezoeken. De zandstranden zijn hier zo groot dat je prima een stukje strand moet kunnen vinden waar je niet hutjemutje ligt. Een bijzonder strand is dat van Hoek van Holland. Je zit hier werkelijk in de hoek van het vasteland van de regio Holland. Vanaf het strand zie je de Maasvlakte met de bijbehorende havenactiviteiten goed liggen.

6

Delft

Een stad die alles te bieden heeft wat een stedentripper zoekt. Dat is een passende omschrijving voor de middelgrote stad Delft. Deze stad barst van de historie en is dankzij de tienduizenden studenten een levendige studentenstad. Dit zorgt voor een grote diversiteit aan horecazaken. Dankzij de Technische Universiteit kun je als bezoeker genieten van bezienswaardigheden zoals de Botanische Tuin en het Science Centre.

De eeuwenoude geschiedenis van de Oranjes zorgt voor een aantal boeiende plekken zoals Museum Prinsenhof, waar Willem van Oranje vermoord werd, en de Nieuwe Kerk waar de grafkelder van de koninklijke familie zich bevindt. De vele grachten zorgen voor een sfeervolle binnenstad die vooral tijdens de zomermaanden goed tot zijn recht komt. Delft is verder de plek waar het beroemde blauwwitte porselein vervaardigd wordt. Je kunt een rondleiding boeken door de fabriek van Royal Delft, waar het Delfts Blauw vandaan komt.

7

De musea van Leiden

Leiden is net als Delft, Rotterdam en Den Haag een zeer leuke stad voor een boeiende en gevarieerde stedentrip. Studentenstad Leiden heeft echter een specifiek soort bezienswaardigheid dat extra aandacht verdient en dat zijn de musea. Leiden is op het gebied van musea één van de interessantste steden van Nederland.

Het Rijksmuseum van Oudheden is het eerste museum in Leiden dat we aan willen bevelen. Dit zeer interessante archeologisch museum van Nederland is aan de Rapenburg te vinden. Afdelingen binnen dit museum zijn: Prehistorie Nederland, Romeins Nederland, Middeleeuws Nederland, Egypte, Romeinse Rijk en het Oude Nabije Oosten. Op zeer inspirerende wijze word je mee terug in de geschiedenis genomen en kun je zien hoe culturen elkaar raken en verbinden.

Ben je geïnteresseerd in de natuur? Zijn flora en fauna jouw ding? Dan moet je een keer naar het Naturalis Bioversity Center gaan. Binnen de muren van dit enorme museum is alles te vinden over de geschiedenis van de natuur. Er zijn veel natuurhistorische collecties te zien en is er veel informatie te verwerven met betrekking tot de biodiversiteit van de wereld. De collecties bestaan onder andere uit fossielen, (on)gewervelden, insecten, mineralen, gesteenten, edelstenen en het enorme skelet van een dinosauriër. Tevens zijn er een aantal opgezette dieren te bewonderen.

Een reis door het menselijk lichaam. Dat is de beste manier om het interactieve museum CORPUS te omschrijven. Het museum is te vinden langs de A44. Opmerkelijk element van het moderne gebouw is het 35 meter hoge zittende model van een menselijk lichaam. Het bezoek aan CORPUS duurt ongeveer 55 minuten. Met behulp van een audiotour (inbegrepen) verken je verschillende organen en onderdelen van het menselijk lichaam. Die onderdelen zijn enorm uitvergroot, waardoor je een zeer duidelijk en gedetailleerd beeld krijgt van de mens.

8

Prachtige dorpjes en stadjes

Binnen de provincie Zuid-Holland zijn er tal van pittoreske dorpjes en stadjes om te bezoeken. Ieder plaatsje heeft zijn eigen karakter en verhaal. Denk aan Brielle dat vroeger Den Briel heette en een belangrijk keerpunt was in de Nederlandse Opstand tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Of Maassluis dat mede door de scheepvaart tot een welvarende plaats uit heeft kunnen groeien.

Het tegen Leiden aan gelegen Oegstgeest telt een aantal bijzondere gebouwen en is de woonplaats van de beroemde schrijver Jan Wolkers. Verder telt Zuid-Holland een aantal sfeervolle badplaatsen zoals Ouddorp en kun je in plaatsen zoals Stad aan ‘t Haringvliet genieten van de jachthaven en het maritieme leven.

De website mooistedorpjes.nl biedt een goed overzicht van de mooiste dorpen en kleine stadjes van Zuid-Holland.

9

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp behoort tot de mooiste dierentuinen van Nederland. Sinds 1855 is deze dierentuin gevestigd in Rotterdam. Hoewel het eerst werd opgezet als ingerichte tuin voor voornamelijk vogelsoorten als fazanten en allerlei watervogels, is het een paar jaar later uitgemond in een steeds beter lopende dierentuin.

Tegenwoordig behoort Blijdorp zeker tot de mooiste dierentuinen van Europa. Alle windstreken van de wereld zijn er vertegenwoordigd. Niet alleen met de diersoorten, maar ook hun oorspronkelijke leefomgeving worden er zo goed mogelijk gereconstrueerd. In het park is een grote speeltuin en zijn er voldoende drink- en eetgelegenheden te vinden.

10

Tiengemeten

Ondanks de vele steden en dorpen is er in Zuid-Holland nog voldoende ruimte voor rust en natuur. Het eiland Tiengemeten is daar een zeer mooi voorbeeld van. Wie in vijf minuten tijd met de veerboot vanuit Nieuwendijk naar Tiengemeten vaart, die komt in een andere wereld terecht. Dit nog geen elf kilometer tellende eiland is ooit ontstaan als een zandplaat. Na verloop van tijd vond hier akkerbouw plaats en telde Tiengemeten op een gegeven moment bijna tweehonderd inwoners. Nu is het een geliefd natuurgebied dat beheerd wordt door Natuurmonumenten.

Je kunt er drie verschillende wandelingen maken, waarbij je niet verplicht wordt om op de paden te blijven. Tiengemeten is een ideale plek om vogels te spotten. Tijdens je wandeling kun je ook andere dieren tegenkomen zoals konijnen en Schotse Hooglanders. Met wat geluk kun je een bever zien. Deze knaagdieren zijn vrij schuw en daardoor wat lastiger om te zien.

Top 10's van plaatsen in Zuid-Holland

Meer informatie over Zuid-Holland